STAznanost
Medicina in zdravje

Biološka zdravila za luskavico po mnenju stroke varna in učinkovita

Ljubljana, 19. novembra - Biološka zdravila za zdravljenje luskavice so varna in učinkovita ter imajo manj stranskih učinkov od nebioloških zdravil, so na današnji novinarski konferenci o mitih in resnicah o zdravljenju luskavice z biološkimi zdravili poudarili dermatovenerologi in predstavnika Društva psoriatikov Slovenije, ki združuje bolnike z luskavico.

Biološka zdravila so v zadnjih 15 letih po besedah specialista dermatovenerologije Tomaža Lundra privedla do revolucije pri zdravljenju luskavice. Kot je dejal, so v Sloveniji takšna zdravila dostopna. Namenjena so bolnikom s težjo obliko luskavice, ki močno vpliva na kakovost življenja, in bolnikom, ki so že preizkusili vsaj eno konvencionalno obliko zdravljenja. Kot izziv pri zdravljenju luskavice z biološkimi zdravili je izpostavil dejstvo, da nekateri bolniki niso obveščeni, da jim je možno učinkovito in varno pomagati, nekateri tudi ne obiščejo osebnega zdravnika ali jih ta ne napoti dalje.

Biološka zdravila so pridobljena z biološkimi procesi v živih organizmih. Pri luskavici gre za protitelesa, ki so enaka tistim, ki v telesu naravno nastajajo za obrambo pred okužbami, le da so protitelesa, ki jih uporabljajo za zdravljenje, usmerjena proti določenim snovem, ki se tvorijo v kožnem tkivu pri bolnikih z luskavico. "Na ta način je možno ciljano, zelo učinkovito in na drugi strani varno upočasniti ali skoraj povsem zaustaviti to neugodno bolezensko dogajanje," je pojasnil Lunder.

Opozoril je, da so biološka zdravila za zdravljenje luskavice drugačna od tistih, ki jih v onkologiji uporabljajo za zdravljenje raka, s katerimi jih ljudje lahko zamenjujejo. Medtem ko se pri zdravilih za zdravljenje raka lahko pojavljajo resnejši stranski učinki, so ti pri bioloških zdravilih za zdravljenje luskavice po njegovih besedah izjemno redki.

Dermatovenerologinja Mateja Starbek Zorko je pojasnila, da luskavica ni omejena samo na kožo, saj jo lahko spremljajo pridružene bolezni. Gre namreč za kronično vnetno bolezen, pri kateri se vnetje dogaja na celem telesu. Pri tretjini lahko bolezen spremlja vnetje sklepov. Bolezen lahko negativno vpliva tudi na duševno zdravje bolnika. V Sloveniji ima luskavico po ocenah približno 1,6 odstotka prebivalcev, v 80 odstotkih gre za blago do zmerno obliko bolezni, za katero ni potrebno zdravljenje z biološkimi zdravili.

Predsednik Društva psoriatikov Slovenije Jan Koren, ki je tudi sam bolnik z luskavico, je poudaril je pomen zaupanja dermatologu in dobrega sodelovanja z njim. Kot je dejal, je pri njemu terapija z biološkimi zdravili začela učinkovati šele po daljšem obdobju, stanje pa se mu je nato izboljšalo za okrog 90 odstotkov.

Društvo, ki združuje bolnike z luskavico in pridruženimi boleznimi, sicer letno organizira več kot 30 strokovnih predavanj o luskavici in pridruženih stanjih. Prizadeva si za ozaveščanje, boj proti stigmatizaciji in diskriminaciji bolnikov, čim boljše poznavanje bolezni s strani bolnikov, splošne pa tudi strokovne javnosti. Bolnike v društvu lahko napotijo tudi na obnovitveno rehabilitacijo, zdravljenje v tujini, družinsko rehabilitacijo, organizirajo pa tudi druženja, predavanja, izobraževanja in izlete.