STAznanost

Študija: Uporaba krvne plazme za zdravljenje pljučnice pri covidnih bolnikih dala slabe rezultate

Buenos Aires, 25. novembra - Uporaba krvne plazme tistih, ki so preboleli covid-19, se pri zdravljenju covidnih bolnikov s pljučnico ni izkazala za uspešno metodo. Tako se ni niti izboljšalo njihovo zdravstveno stanje niti se ni zmanjšalo tveganje za smrt zaradi covida-19, kaže študija argentinskih znanstvenikov, objavljena v reviji The New England Journal of medicine.

Kljub omejenim dokazom o učinkovitosti, plazmo tistih, ki so že preboleli koronavirusno bolezen, v ZDA pogosto uporabljajo za zdravljenje covidnih bolnikov. Ameriški predsednik Donald Trump je tovrsten način zdravljenja avgusta celo označil za zgodovinski uspeh.

Manjša študija indijskih znanstvenikov, objavljena oktobra, je kazala, da uporaba plazme rekonvalescentov lahko ublaži nekatere simptome covida-19, kot sta oteženo dihanje in občutek hude utrujenosti. A nedavna študija argentinskih znanstvenikov kaže, da njena uporaba ne izboljša zdravstvenega stanja obolelih s covidom-19 niti ne zmanjša tveganja za smrt ali pojav novih hujših simptomov bolezni v primerjavi s placebom.

V študiji argentinskih znanstvenikov je sodelovalo 333 hospitaliziranih bolnikov s hudo pljučnico zaradi covida-19. Pri dveh tretjinah so za terapijo uporabili plazmo rekonvalescentov, pri tretjini pa placebo. Povprečna starost bolnikov je bila 62 let, 67,6 odstotka sodelujočih v študiji je bilo moških, 64,9 odstotka pa jih je imelo ob začetku terapije pridruženo bolezen, še piše v članku, v torek objavljenem v reviji The New England Journal of medicine.

Po 30 dneh terapije zdravniki niso odkrili znatnih razlik glede simptomov ali splošnega zdravstvenega stanja bolnikov. Kot so ugotovili, je bila stopnja smrtnosti skoraj enaka - pri tistih, ki so dobili plazmo rekonvalescentov je bila 11-odstotna, pri tistih, ki so jim dajali placebo, pa 11,4-odstotna, kar je statistično zanemarljivo.

Vodja študije Ventura Simonovich iz bolnišnice Italiano v Buenos Airesu sicer dopušča možnost, da krvna plazma rekonvalescentov prispeva k izboljšanju zdravstvenega stanja covidnih bolnikov z blagimi simptomi. A kot dodaja, bi morali to preveriti z dodatnimi študijami.