STAznanost

Raziskava: Populacije prosto živečih živali upadajo počasneje od napovedi

Pariz, 29. novembra - Svetovne populacije sesalcev, ptic, dvoživk, plazilcev in rib so večinoma stabilne in ne upadajo tako hitro, kot opozarjajo nekateri, so ugotovili znanstveniki. Ogrožen je le majhen del celotne populacije, zato posploševanje na vse živali izkrivlja dejansko sliko, so opozorili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Trditve znanstvenikov po navedbah AFP pod vprašaj postavljajo navedbe nevladne organizacije Svetovni sklad za naravo (WWF), ki stanje populacij živali med drugim obravnava v posebnem poročilu, izdanem vsaki dve leti.

Septembra so v WWF navedli, da so svetovne populacije sesalcev, ptic, dvoživk, plazilcev in rib od leta 1970 v povprečju upadle za 68 odstotkov, kar je po navedbah AFP odmevalo v mnogih svetovnih medijih.

Vendar pa znanstveniki opozarjajo, da je na takšno povprečje najverjetneje vplivalo nekaj skrajnih vrednosti. "Združevanje vseh populacijskih trendov v eno vrednost lahko ustvari vtis, da upadajo vse populacije," je za AFP dejal eden od vodilnih avtorjev raziskave Brian Leung s kanadske Univerze McGill.

Poudaril je, da je izumiranje nekaterih vrst vsekakor problematično, vendar pa na podlagi teh podatkov ni mogoče zaključevati, da izumirajo skoraj vse divje živali. Indeks, ki ga izračunava WWF, po njegovih besedah v resnici ne dokazuje, da je bilo v zadnjih 50 letih izgubljenih 68 odstotkov živalskih populacij.

WWF je AFP po prošnji za odziv na ugotovitve znanstvenikov napotil na Londonsko zoološko združenje, ki sodeluje pri izvedbi raziskav zanj, sodelovalo pa je tudi pri omenjeni najnovejši raziskavi.

Kot so navedli v združenju, neupoštevanje skrajnih vrednosti rezultat res spremeni, a ta še vedno kaže na 42-odstotni povprečen upad populacij sesalcev, ptic, dvoživk, plazilcev in rib od leta 1970 do danes. "Še vedno je torej jasno, da so svetovne populacije živali ogrožene," so poudarili.