STAznanost

DZ soglašal s pridružitvenim sporazumom med vlado in Evropsko vesoljsko agencijo

Ljubljana, 25. novembra - DZ je na današnji seji potrdil zakon o ratifikaciji pridružitvenega sporazuma med vlado in Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), s čimer je Slovenija še korak bližje polnopravnemu članstvu v tej mednarodni organizaciji. To bo nove priložnosti po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prineslo tudi podjetjem.

Dopolnitev pridruženega sporazuma Slovenije k Esi je Počivalšek podpisal oktobra. Ob tem je med drugim izpostavil priložnosti, ki jih sodelovanje z organizacijo prinaša slovenskim podjetjem.

Slovenija je pridružena članica Ese od leta 2016 in na tej podlagi je pogodbe o sodelovanju z Eso doslej podpisalo 11 slovenskih podjetij. Vse skupaj so vredne sedem milijonov evrov, je povedal in izrazil prepričanje, da se bodo te številke kmalu še povečale.

Sodelovanje z Eso za podjetja pomeni pomembno mednarodno referenco, ki jim odpira možnost za pridobitev novih mednarodnih poslov in dolgoročnih partnerstev. Z dopolnitvijo sporazuma pa se nabor aktivnosti, dostopnih slovenskih podjetjem, po njegovih besedah še širi.

Evropska vesoljska agencija vključuje 22 držav članic, poleg 20 držav članic EU še Norveško in Švico. Kanada in Latvija imata, podobno kot Slovenija, status pridružene članice. Več držav ima z Eso podpisan sporazum o sodelovanju, ki je prva faza pristopa k agenciji.

Sloveniji status pridružene članice poteče decembra 2021, leto dni prej pa se mora odločiti o nadaljnjem sodelovanju z Eso. Možnosti sta dve, in sicer polnopravno članstvo takoj po preteku obstoječega sporazuma ali pa sklenitev dopolnjenega pridružitvenega sporazuma s tako imenovanim programom za nove države članice. Slovenija se je odločila za slednjo možnost. Cilj je polnopravno članstvo leta 2024.