STAznanost

Letošnja podelitev Zoisovih nagrad in priznanj v znamenju covida-19

Ljubljana, 1. decembra - V letu pandemije covida-19 tudi tradicionalne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanja ambasador znanosti ne bo. Namesto slavnostne prireditve bodo nagrajence danes predstavili v dokumentarnem filmu Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke, ki bo ob 20. uri na 2. programu TV Slovenija.

Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje sta najvišja državna nagrada in najvišje priznanje za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, podeljujejo ju vsako leto od leta 1998, in sicer ob obletnici rojstva podjetnika, mecena in raziskovalca Žige Zoisa.

Zoisovo nagrado podelijo za življenjsko delo raziskovalca oziroma raziskovalke, ki se je s svojim delom izjemno uveljavil na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti oziroma za vrhunske dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti.

Zoisovo priznanje podelijo za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, še piše na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Puhovo nagrado podelijo za življenjsko delo posameznika, ki se je s svojimi dosežki v celotnem življenjskem obdobju izjemno uveljavil ter s tem prispeval h gospodarskemu oziroma družbenemu razvoju ter gospodarsko učinkoviti družbi v Sloveniji.

Puhovo nagrado se lahko podeli tudi za vrhunske dosežke posameznika ali skupine posameznikov, ki so se izjemno uveljavili s svojimi dosežki in imajo izjemen pomen za gospodarski oziroma družbeni razvoj posameznega področja, regije ali države.

Puhovo priznanje medtem podeljujejo za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti s področij naravoslovja, tehnike, ved o življenju, humanistike in družboslovja. Podelijo ga posamezniku ali skupini posameznikov za pomemben dosežek ali več dosežkov, ki imajo pomen za razvoj podjetja ali gospodarski oziroma družbeni razvoj krajevne skupnosti ali občine.

Za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini pa podeljujejo tudi priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije.

Nagrade in priznanja podeljuje odbor za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki ga imenuje vlada izmed uveljavljenih raziskovalcev. Kandidate za člane odbora predlagajo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, univerze in visokošolski zavodi, raziskovalni zavodi, gospodarske organizacije in posamezni raziskovalci.