STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na drugem inovacijskem kampu JA zmagali dijaki Škofijske klasične gimnazije

Ljubljana, 30. novembra - V organizaciji Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih JA Slovenija in zavoda za promocijo znanosti Znanost na cesti je novembra potekal že drugi inovacijski kamp Junior Achievement z osrednjo temo magnetov. Kampa se je udeležilo 82 dijakov iz 10 šol, prvo mesto za najboljšo idejo kampa pa so si prislužili dijaki Škofijske klasične gimnazije.

V okviru inovacijskega kampa, ki je potekal 20. in 21. novembra, so morali dijaki najti rešitev za izziv podjetja Domel in ga predstaviti članom žirije ter udeležencem.

Po izboru strokovne žirije so najboljšo rešitev predstavili dijaki iz Škofijske klasične gimnazije s projektom 100 % Gronn, drugo mesto so si prislužili dijaki Strojne šole Šolskega centra Škofja Loka s projektom Repellboards, tretje pa dijaki iz SERŠ Maribor s svojim projektom ReBOX.

Podelili so tudi nagrado za najbolj inovativno skupinsko fotografijo dijaške skupine na temo recikliranja, ki jo je prejela ekipa Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, pod mentorstvom profesorice Andreje Glavič.

Namen letošnjega inovacijskega kampa je bil po navedbah organizatorjev "osveščanje o pomembnosti surovin, recikliranju in ponovni uporabi ter ustvarjanju inovativnih idej za podjetniške projekte na temo surovin". Dogodek je bil del projekta, ki ga je zavod JA Slovenija pridobil z Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologije (EIT) in evropsko pisarno Junior Achievement na temo surovin.

Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih sicer že osmo leto omogoča praktično izobraževanje podjetnosti in podjetništva v srednjih šolah po programu Junior Achievement. Program, ki letos obeležuje 100. obletnico obstoja, je v Evropi prisoten v 40 državah, v nekaterih že več 25 let.

Dijaki v enem šolskem letu spoznajo življenje podjetja od prodaje delnic, izbire izdelka ali storitve, izdelave, prodaje, izdelave zaključnega poročila in udeležbe na zaključnem sejmu in tekmovanju, kjer se potegujejo za udeležbo na evropskem tekmovanju. Znanja in veščine, ki jih pridobijo, jim pomagajo pri samostojnosti, samozavesti, vključitvi v podjetje ali pa če pričnejo samostojno podjetniško pot.