STAznanost

ZN: Letošnje leto bi lahko bilo med tremi najtoplejšimi doslej

Ženeva, 2. decembra - Letošnje leto bi lahko bilo eno od treh najtoplejših let od začetka sodobnih meritev, morda celo toplejše kot rekordno leto 2016, v danes objavljenem začasnem globalnem podnebnem poročilu opozarjajo Združeni narodi.

Od začetka sodobnih meritev leta 1850 bo najtoplejše desetletje obdobje med letoma 2011 in 2020, najtoplejših šest let pa med letoma 2015 in 2020, v začasnem poročilu ugotavlja Svetovna meteorološka organizacija (WMO), ki deluje v okviru Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar organizacije Petteri Taalas je izrazil obžalovanje, da bo letošnje leto še eno izredno leto za naše podnebje. Letos naj bi bila povprečna globalna temperatura 1,2 stopinje Celzija višja od tiste v predindustrijski dobi, je povedal. Obstaja tudi možnost, da bo letošnje leto drugo najtoplejše doslej, vendar so razlike med tremi najtoplejšimi leti majhne, tako da je treba počakati do konca leta, je pojasnil.

Pariški podnebni sporazum iz leta 2015 države podpisnice zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Taalas je opozoril, da so bile letos ekstremne temperature na kopnem in morju, še posebej na območju Arktike. Gozdni požari so uničili obsežna območja v Avstraliji, Sibiriji, ameriški zahodni obali in Južni Afriki.

Poplave v delih Afrike in v jugovzhodni Aziji so povzročile množično preseljevanje prebivalcev in ogrozile prehransko varnost milijonov, je opozoril.

Toplogredni plini v atmosferi, ki so glavni vzrok podnebnih sprememb, so lani dosegli rekordno raven in so naraščali tudi letos, kljub ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, navaja poročilo. Pandemija naj bi na letni ravni vplivala na 4,2 do 7,5-odstoten padec emisij ogljikovega dioksida. Ker pa ogljikov dioksid v atmosferi ostane stoletja, to pomeni, da bo vpliv pandemije zanemarljiv, izpostavljajo.

WMO je v poročilu tudi navedel, da je letos več kot 80 odstotkov oceanov zabeležilo vsaj en morski vročinski val. V zadnjem času tudi beležijo hitrejše naraščanje gladine morij, delno tudi zaradi povečanega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki.

Rekordnih 30 poimenovanih neurij se je medtem letos oblikovalo v Atlantskem oceanu, zaradi česar so jih morali šele drugič doslej poimenovati še po grški abecedi. Med njimi je bilo 13 orkanov in šest velikih orkanov s sunki vetra najmanj 178 kilometrov na uro.

Letošnje leto je bilo tudi izredno toplo leto v večjem delu Rusije, še posebej v Sibiriji. Od januarja do avgusta so bile temperature v Rusiji višje od povprečja za 3,7 stopinje Celzija, kar je 1,5 stopinje več kot rekordnega leta 2007, med drugim navajajo v poročilu.

Podatki v začasnem globalnem podnebnem poročilu zajemajo obdobje od januarja do oktobra. Končno poročilo bo Svetovna meteorološka organizacija objavila marca 2021, še poroča AFP.