STAznanost

Podnebne spremembe predstavljajo eno največjih groženj naravni svetovni dediščini

Ženeva, 2. decembra - Podnebne spremembe so postale največja grožnja naravni svetovni dediščini na Unescovem seznamu, med njimi ledenikom in mokriščem. Zaradi podnebnih sprememb je ogrožen tudi avstralski Veliki koralni greben, saj je njegovo stanje kritično, so danes sporočili iz Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN).

IUCN je v danes objavljenem poročilu razkril, da podnebne spremembe ogrožajo tretjino od 252 prizorišč naravne svetovne dediščine Unesca po celem svetu. Postale so največja posamezna grožnja, opozarjajo.

Med drugim je zaradi turizma, lova, požarov in onesnaženja vode kritično ogroženih 94 prizorišč, še leta 2017 je bilo tako hudo ogroženih 62 prizorišč. Gre za primere krčenja ledenikov, beljenja koralnih grebenov ter hude požare in suše, je ponazoril generalni direktor IUCN Bruno Oberle.

"Poročilo nakazuje na nujnost, da se moramo spopasti s podnebnimi izzivi skupaj na globalni ravni," je dodal Oberle.

Študija sicer namiguje, da na naravno dediščino vpliva tudi pandemija covida-19, povzema poročilo francoska tiskovna agencija AFP. Pandemija oz. z njo povezane omejitve vplivajo na več kot 50 prizorišč. Nekateri vplivi so pozitivne narave, med drugim se je z omejitvijo turizma zmanjšal pritisk na naravne ekosisteme.

Izpostavili, da so zaprta turistična prizorišča povzročila veliko škodo predvsem tistim, ki so odvisni od tega sektorja. Opazili so še, da se je zmanjšal nadzor nezakonitih aktivnosti, to pa vodi v povečano število krivolova in nezakonitega izkoriščanja naravnih virov.

Glede na študijo je sicer 30 odstotkov prizorišč huje ogroženih. Sedem odstotkov pa jih je kritično ogroženih, kar pomeni, da potrebujejo nujne, dodatne in obsežne konservatorske ukrepe. Med njimi je po novem tudi Veliki koralni greben.

Med kritično ogroženimi so med drugim še zaščiteni deli v mehiškem delu Kalifornijskega zaliva, nacionalni park Everglades v ZDA in jezero Turkana v Keniji.