STAznanost

Mariborska univerza razpisala sredstva za pomoč študentom pri razvoju inovacij

Maribor, 4. decembra - Univerza v Mariboru je vzpostavila Inovacijski sklad, v okviru katerega ponuja študentom možnost pridobitve finančnih sredstev za razvoj določenih rešitev oziroma prototipov. Izbrani prijavitelji na pravkar objavljeni razpis lahko pridobijo do 2000 evrov sredstev.

"Na ta način imajo študenti priložnost drugačnega, inovativnega in kreativnega pridobivanja praktičnih izkušenj že v času študija - preko samostojnega vključevanja v nove oziroma obstoječe razvojno - raziskovalno - inovacijske procese," so danes sporočili z univerze.

Vrednost finančnih sredstev za financiranje materialnih stroškov in stroškov dela študentov je skupno 8000 evrov, pri čemer bo vsaka izbrana prijava prejela do 2000 evrov. Za pridobitev sredstev se je možno prijaviti do vključno ponedeljka, 14. decembra.

Predlagana rešitev, navedena v prijavi, mora biti zaključena do konca junija prihodnje leto.

Podoben sklad imata v Sloveniji na primer Univerza v Ljubljani in Kemijski inštitut, medtem ko so v tujini že precej razširjeni. "Na Univerzi v Mariboru podobne rešitve še ni bilo," je za STA pojasnil vodja službe za prenos znanja in tehnologij Peter Alešnik.

"V pogovorih z inovativnimi posamezniki (študenti in raziskovalci) zaznavamo velikokrat potrebe po takšnih rešitvah, zato upamo, da bomo s tem skladom dokazali, da obstaja interes po tem tudi na Univerzi v Mariboru, hkrati pa morda tlakovali tudi pot za vzpostavitev podobne rešitve za raziskovalce Univerze v Mariboru," je dodal.