STAznanost
Humanistika in družboslovje

Slovenija se je pridružila znanstveno-izobraževalnemu programu GLOBE

Ljubljana, 3. decembra - Slovenija se je s podpisom sporazuma pridružila programu Globalno učenje in opazovanje za dobrobit okolja (GLOBE). V okviru programa ljubiteljski znanstveniki in učenci pomagajo znanstvenikom zbirati podatke za boljše razumevanje okolja. Pri nas bodo program izvajali CŠOD, je ob podpisu napovedal ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Sporazum sta podpisali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustec in ameriška veleposlanica Lynda Blanchard. Podpis je zaradi epidemije covida-19 potekal prek spleta.

Ministrica je spomnila na napore, vložene od leta 2017, za pridružitev Slovenije ter se zahvalila veleposlaništvu ZDA in Nasi. "S pridružitvijo programu GLOBE krepimo pomembne vrednote: radovednost, okoljsko ozaveščenost in približujemo znanost. Kar pa je najpomembneje, krepimo vrednoto sodelovanja. Dajemo možnost za spletanje novih sodelovanj med mladimi in poglabljamo tesno znanstveno sodelovanje med državama," je povedala ministrica.

Veleposlanica pa je pozdravila Slovenijo v programu. "Medtem ko neutrudno nadaljujemo globalni boj proti covidu-19, se vsakodnevno zavedamo neizmerne vrednosti znanstvenih raziskav in sodelovanja. Zdaj je najboljši čas za nadaljevanje krepitve naših tesnih znanstvenih vezi in dobrodošlico Sloveniji v tej cvetoči globalni skupnosti," je povedala. Spomnila je tudi, da Slovenijo in ZDA že povezujejo nekateri znanstveni dosežki.

V program GLOBE so učenci od leta 1995 prispevali več kot 190 milijonov meritev za uporabo v raziskovalnih znanstvenih projektih. V projektu je sodelovalo več deset tisoč učiteljev po vsem svetu, ki so krepili veščine učencev na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike, povečevali okoljsko ozaveščenost ter spodbujali regionalne in mednarodne povezave s praktičnimi in interdisciplinarnimi dejavnostmi, s katerimi zbirajo in delijo znanstvene podatke.

Program podpira Nasa s pomočjo Nacionalne znanstvene fundacije, Nacionalne administracije za oceane in atmosfero in ameriškega State Departmenta.

V Sloveniji bo program upravljalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za izvajanje pa bo skrbel Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD).