STAznanost

Po napovedi IJS bi lahko ob trenutnem poteku epidemije ukrepe začeli sproščati po 19. decembru

Ljubljana, 3. decembra - Po napovedi Instituta Jožef Stefan bi lahko prvi mejnik, ko bi lahko začeli sproščati ukrepe, to je manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, dosegli že 19. decembra. To bi se zgodilo ob trenutnem reprodukcijskem številu. Do manj kot 500 covidnih bolnikov v bolnišnicah pa bi ob takšnem reprodukcijskem številu prišli v začetku februarja.

Reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži ena oseba z novim koronavirsom, že nekaj časa znaša okoli ena. "Če ne bomo uspeli spremeniti našega obnašanja tako, da se bo virus začel širiti počasneje, bo epidemija predvidoma zelo počasi upadala le zaradi prekuževanja," navajajo na spletni strani inštituta.

Ocenjujejo, da se vsake štiri dni prekuži približno odstotek populacije, kar posledično zmanjša reprodukcijsko število vsake tri dni za približno eno stotinko.

Ob nespremenjenem reprodukcijskem številu bi se število hospitaliziranih zmanjšalo pod 1200 že 19. decembra. Manj kot tisoč hospitaliziranih bi lahko dosegli 2. januarja, manj kot 500 covidnih bolnikov v bolnišnicah pa 2. februarja, napovedujejo na IJS.

Navajajo tudi, da je trenutno v Sloveniji približno 1460 pozitivnih testov na dan v zadnjih sedmih dneh. Do povprečja 300 pozitivnih testov na dan, ko bi prešli v zeleno fazo in bi bila večina ukrepov odpravljena, bi lahko prišli v mesecu, če se bo reprodukcijsko število spustilo na 0,7, oz. v dveh tednu ob reprodukcijskem številu 0,5.