STAznanost

Koritnik napovedal nacionalni program za umetno inteligenco

Ljubljana, 4. decembra - Članice poleti ustanovljenega globalnega partnerstva za umetno inteligenco so se danes v Montrealu sestale na prvem zasedanju. Na daljavo se ga je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je povedal, da Slovenija že pripravlja nacionalni program za umetno inteligenco.

Globalno partnerstvo za umetno inteligenco je mednarodna pobuda z več deležniki za podporo in usmerjanje odgovorne uporabe in razvoja umetne inteligence, ki bo ob upoštevanju človekovih pravic, vključevanja in raznolikosti spodbujala inovacije in gospodarsko rast. Njegov sekretariat deluje na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu, Slovenija pa je med ustanovnimi članicami.

Prvo plenarno zasedanje partnerstva so pripravili danes v Montrealu. Koritnik je na njem prek video povezave povedal, da se Slovenija strinja z načeli OECD za odgovorno upravljanje zaupanja vredne umetne inteligence. Uvajanje te tehnologije v skladu s cilji in načeli OECD pa je lahko le skupno na globalni in mednarodni ravni, so njegove besede povzeli na ministrstvu za javno upravo.

"Želimo si, da se partnerstvo osredotoči predvsem na mednarodno sodelovanje pri prehodu opredeljenih ciljev in načel uvajanja umetne inteligence v resnično življenje, v konkretne rešitve. Države moramo med sabo izmenjevati primere dobrih praks, to bo eden ključnih pogojev za uspešno uveljavljanje umetne inteligence na svetovni ravni," je dejal Koritnik in dodal, da je Slovenija pripravljena biti vezni člen med različnimi pobudami na tem področju.

Slovenija že pripravlja nacionalni program za umetno inteligenco, ki bo služil kot osnova za aktivnosti na tem področju tako na nacionalni kot mednarodni ravni. Koritnik je spomnil tudi na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 in dejal, da bo takrat področje digitalizacije, v tem okviru pa še posebej umetna inteligenca, deležno posebne pozornosti.

Pod pokroviteljstvom Unesca je bil v Sloveniji letos ustanovljen tudi prvi mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco. Njegov cilj je s podporo umetne inteligence doprinesti k reševanju globalnih izzivov OZN pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja.