STAznanost

Na konferenci ministrstva za izobraževanje o novem programu Obzorje Evropa

Ljubljana, 7. decembra - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v okviru Meseca znanosti pripravilo dvodnevno spletno konferenco ob zagonu novega, devetega programa EU za področje raziskav in inovacij, Obzorje Evropa - Raziščimo Obzorje Evropa. V dveh dneh bodo predstavniki Evropske komisije in drugi tuji govorci med drugim predstavili vse tri stebre programa.

Konferenco so z nagovori odprli evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel in vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Novi program Obzorje Evropa, ki bo nasledil program Obzorje 2020 in se bo decembra iztekel, je po mnenju Gabrielove največji raziskovalni in inovativni program v zgodovini EU, od katerega bodo imeli koristi vsi Evropejci. Finančna sredstva programa Obzorje so namenjena raziskovanju in inovacijam s ciljem ustvarjati gospodarsko rast in zagotoviti nova delovna mesta v Evropi, je dejala. Omenila je aktualni razpis za evropski zeleni dogovor, ki naj bi s spremembo t. i. zelenih izzivov v inovacijske priložnosti spodbudil okrevanje Evrope po koronvirusni krizi.

Nov okvirni program Obzorje Evropa za raziskave in inovacije, vreden skoraj 80 milijard evrov iz večletnega evropskega proračuna in pet milijard iz posebnega sklada za okrevanje po pandemiji, je po oceni Stančiča velika priložnost za Slovenijo.

Udeležence sta nagovorila tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Počivalšek je izpostavil pomen raziskav in inovacij za Slovenijo, Kustečeva pa je ocenila, da bo poseben izziv za krepitev slovenske vloge in znanja na ravni EU tudi predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Obzorje Evropa naj bi v naslednjem sedemletnem obdobju 2021-2027 okrepil znanstveni in tehnološki sektor v EU ter ustvaril do 100.000 novih delovnih mest. Temeljil naj bi na treh stebrih: odlična znanost, globalni izzivi in evropska industrijska konkurenčnost ter inovativna Evropa.

Konferenca se nadaljuje s paneli in naslavlja teme vseh treh stebrov programa. V stebru odlična znanost bodo predstavili novosti na področju raziskovalnih infrastruktur, delovanje Ukrepov Marie Sklodowska Curie (MSCA) in Evropskega raziskovalnega sveta (ERC).

Predstavitve v okviru drugega stebra globalni izzivi in evropska industrijska konkurenčnost se bodo osredotočale predvsem na aktivnosti in priložnosti, ki jih ponujajo t. i. evropska partnerstva in misije programa Obzorje Evropa.

V stebru inovativna Evropa pa bodo predstavili novosti v inovacijskem delu programa, predvsem glede delovanja novo vzpostavljenega Evropskega inovacijskega sveta (EIC) ter Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT).

Posebno pozornosti bodo namenili tudi horizontalnemu elementu programa, ki je še posebno zanimiv za slovenske raziskovalne organizacije, Širitev sodelovanja in razširjanje odličnosti, ki je v prvi vrsti namenjen spodbujanju povezav med raziskovalno nadpovprečno razvitimi državami članicami s tistimi, ki so raziskovalno manj razvite.