STAznanost

Gradnja raziskovalnega inštituta InnoRenew poteka po načrtu

Izola, 13. decembra - Gradnja raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli teče po načrtu, po pričakovanjih naj bi septembra 2021 ta največji leseni objekt pri nas dobil pravnomočno uporabno dovoljenje. Ob podpisu pogodbe z izvajalcem si niso predstavljali, da bo 2020 leto covida-19, a so se uspeli izogniti nevšečnostim, pravi direktorica inštituta Andreja Kutnar.

Izola.
Kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki nastaja na območju Livad v Izoli.
Foto: Mitja Vočanšek/STA

Izola.
Kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki nastaja na območju Livad v Izoli.
Foto: Mitja Vočanšek/STA

Izola.
Kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki nastaja na območju Livad v Izoli.
Foto: Mitja Vočanšek/STA

Izola.
Kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki nastaja na območju Livad v Izoli.
Foto: InnoRenew CoE

Gradnja je stekla konec januarja, v marcu pa so bila na vrsti zemeljska dela. Delo je potekalo na prostem in jih situacija zaradi novega koronavirusa ni ustavila, sicer pa so ves čas upoštevali stroge varnostne ukrepe, je za STA dodala Kutnarjeva. Niti vremenske ujme zadnjih dni zaenkrat niso vplivale na potek del.

Ker gre za hibridno konstrukcijo iz betona, jekla in lesa, je bil z vidika vremena najbolj kritičen leseni del konstrukcije. Raziskovalci z inštituta so sicer tudi sami skrbno spremljali vlažnost lesa med gradnjo, skupaj z izvajalcem VG5 pa so izbirali tudi rešitve glede zaščite materiala. Ko bo zgrajen, bo to namreč največji leseni objekt pri nas, zato v Sloveniji niti ni bilo nekih izkušenj na tem področju.

Kot je poudarila direktorica InnoRenew CoE, jim gradnja služi tudi pri pridobivanju novih znanj o tem, kako se les, v konkretnem primeru križno lepljena lesena plošča, obnaša v tem okolju. Na objektu so vgradili 32 senzorjev na različnih višinah in straneh neba za spremljanje obnašanja materiala, na kar 225 točkah na objektu pa enkrat tedensko merijo tudi vlažnost.

Od soizvajalca Marles Hiše Maribor pa so denimo dobili vzorce lesa, uporabljenega za okna v stavbi, ki so ga v laboratoriju pospešeno starali in se na podlagi rezultatov odločali za primerno lazuro in pigment, je Kutnarjeva naštela nekaj primerov sodelovanja stroke z izvajalci del.

Poleg tega zbirajo in sortirajo tudi odpadni les, ki nastaja med gradnjo. Kot je pojasnila Kutnarjeva, ga bodo uporabili pri delavnicah z različnimi deležniki (arhitekti, dizajnerji) za iskanje inovativnih rešitev. Del odpadnega lesa pa bodo uporabili za izdelavo akustičnih barier v eni od sob novega objekta.

Izgradnja stavbe raziskovalnega inštituta bo pomembna tudi za same raziskovalce, ki so trenutno razporejeni na sedmih različnih lokacijah. Čeprav v danih razmerah veliko delajo od doma, bo nova stavba po besedah Kutnarjeve "izredno pomembna za polni zagon inštituta InnoRenew".

Sicer pa imajo trenutno 71 zaposlenih, od tega 40 iz tujine, s čimer so tik pred izpolnitvijo načrtovanega števila raziskovalcev in podpornega osebja, ki ga bo inštitut zaposloval. Kot je še ocenila direktorica, je InnoRenew CoE v letošnjem letu celo presegel cilje. Tako so v času epidemije okrepili sodelovanje z gospodarstvom, tako v nacionalnem kot mednarodnem merilu, v primerjavi z letom 2019 pa so kar za 100 odstotkov povečali število objavljenih znanstvenih člankov.