STAznanost

Raziskava: Ženske v EU še vedno manj aktivne na digitalnem področju

Bruselj, 13. decembra - V primerjavi z moškimi je manj verjetno, da bodo imele ženske v EU specializirana digitalna znanja in spretnosti ter da bodo delale na tem področju, je osnovna ugotovitev letošnjega pregleda stanja o ženskah na digitalnem področju, ki ga je ta teden objavila Evropska komisija. Slovenija se v raziskavi uvršča nekoliko pod povprečje unije.

Vsakoletni pregled stanja o ženskah na digitalnem področju spremlja udeležbo žensk v digitalnem gospodarstvu, uporabo interneta, uporabniške spretnosti na spletu, strokovna znanja in spretnosti ter stanje glede zaposlitev žensk na tem področju.

Letošnji pregled ugotavlja, da je 18 odstotkov strokovnjakov za informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) žensk. Razlika med spoloma pa je prisotna v vseh 12 kazalnikih aktivnosti na digitalnem področju v analizi in se v zadnjih letih pri večini kazalnikov povečuje, so sporočili iz Bruslja.

Razlika se je medtem v zadnjih letih zmanjšala pri obvladovanju osnovnih digitalnih spretnosti (z 10,5 odstotnih točk v letu 2015 na štiri odstotke v letu 2019). Vsaj osnovne digitalne spretnosti je tako po izsledkih raziskave za lani imelo 56 odstotkov žensk in 60 odstotkov moških v EU.

Razlika se je v še nekoliko daljšem primerjalnem obdobju, v zadnjih desetih letih, zmanjšala tudi pri uporabi interneta, in to s sedmih na dva odstotka. Vsaj enkrat tedensko je tako lani internet uporabljalo 86 odstotkov moških in 84 odstotkov žensk v EU.

Med tistimi, ki so dokončali izobraževanje s področij znanosti, tehnologije, strojništva in matematike je bilo v EU v skupini med 20 in 29 leti na 1000 prebivalcev lani 14 žensk in 26 moških. Med vsemi zaposlenimi moškimi so strokovnjaki na področju informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) predstavljali 6,2-odstoten delež, med zaposlenimi ženskami pa so strokovnjakinje za IKT predstavljale vsega 1,6 odstotka.

Najbolj dejavne so bile ženske na digitalnem področju na Finskem, v Združenem kraljestvu (glede na to, da so bili podatki za lani, je bila država kljub izstopanju iz EU še vključena v raziskavo), Švedskem, Danskem, Nizozemskem in v Estoniji. Najmanj dejavne pa so bile ženske v Bolgariji, Romuniji, Grčiji, Italiji, na Madžarskem in Poljskem.

Ženske iz Slovenije digitalni indeks uvršča na 15. mesto z indeksom 51,8 točke, malo pod povprečje EU (54,5 točke). Pri uporabi interneta med ženskami je bila z rezultatom 50 točk na 21. mestu, pri uporabniških spretnostih na spletu z rezultatom 56 točk na 13. mestu ter po strokovnih znanjih in stanju glede zaposlitev na področju IKT s 50 točkami na 10. mestu v uniji.