STAznanost

Pfizer in BioNTech razvijata novo različico cepiva proti covidu-19

Washington, 8. decembra - Ameriški farmacevtski velikan Prizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech razvijata novo različico cepiva proti covidu-19, ki je ne bo treba hraniti pri minus 70 stopinjah Celzija, je danes dejal direktor Pfizerja Albert Bourla.

"Razvijamo različico cepiva, da bi se izognili minus 70 stopinjam Celzija," je Bourla povedal na novinarski konferenci, ki ga je gostila Mednarodna federacija farmacevtskih proizvajalcev in združenj (IFMPA).

Dodal je sicer, da te nizke temperature že zdaj ne predstavljajo težav, saj so inženirji razvili posebne škatle, ki omogočajo transport cepiva brez zunanjega hlajenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Direktor Pfizerja je povedal še, da bodo v začetku prihodnjega leta znani podatki o tem, ali njihovo cepivo nudi tudi zaščito pred samo okužbo z novim koronavirusom, in ne zgolj pred boleznijo covid-19.

Ob tem ko je danes Združeno kraljestvo kot prva država na svetu začela množično cepljenje z njihovim cepivom, je ljudem zagotovil, da je to varno in učinkovito. "Nismo ubirali bližnjic," je zatrdil.

"Vedno so ljudje, ki so skeptični, vendar moram reči, da se motijo," je izpostavil. "Odločitev za ali proti cepljenju ne vpliva samo na vaše zdravje. Vpliva tudi na zdravje drugih, verjetno tudi tistih, ki jih imate radi," je še dejal.