STAznanost

Cepivo proti covidu-19, ki ga razvijata Sanofi in GSK, na voljo šele konec leta 2021

Pariz, 11. decembra - Farmacevtska giganta Sanofi in Glaxosmithkline (GSK), ki sta združila moči pri izdelavi cepiva proti covidu-19, sta danes sporočila, da bo cepivo na voljo šele konec prihodnjega leta, potem ko so rezultati kliničnih preizkušanj pokazali nizek imunski odziv pri starejših odraslih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski Sanofi in britanski GSK sta sporočila, da je zamuda pri razvoju cepiva nastala zato, da izboljšajo imunski odziv pri starejših odraslih. Zdaj pričakujejo, da bo cepivo na voljo v zadnjem četrtletju prihodnjega leta. Doslej so napovedovali, da bodo vlogo za odobritev zdravila vložili v prvi polovici leta 2021.

Francoski farmacevtski velikan Sanofi, eden največjih proizvajalcev cepiv na svetu, je s prvotno časovnico upal, da bo lahko leta prihodnje leto izdelal milijardo odmerkov cepiva, to pa je cilj, ki ga ni več mogoče doseči, poroča AFP.

Kot so sporočili iz podjetij, so vmesni rezultati pokazali nizek imunski odziv pri starejši odraslih verjetno zaradi nezadostne koncentracije antigena. Cepivo, ki ga razvijata Sanofi in GSK, temelji na tehnologiji, ki jo je Sanofi uporablja za izdelavo cepiv proti sezonski gripi, in tehnologiji adjuvansa, ki jo je razvil GSK.

Napoved pomeni velik zastoj v prizadevanjih za boj proti pandemiji, v kateri je zaradi covida-19 po svetu umrlo več kot 1,5 milijona ljudi, poroča AFP.