STAznanost

Na okrogli mizi o skrbi za kibernetsko varnost kot enem ključnih naukov pandemije

Maribor, 11. decembra - Pandemija covida-19 je družbo naučila bolje varovati svoje zdravje, a tudi kibernetski prostor. Množičen prehod na delo na daljavo je namreč izpostavil ranljivosti uporabnikov spleta in mnoge naučil bolje skrbeti za kibernetsko varnost, so poudarili na današnjem spletnem dogodku Britansko-slovenske gospodarske zbornice.

Nenavadno leto, ki je zastavilo dodatne izzive na različnih področjih, je v ospredje postavilo tudi pomen kibernetske varnosti, je poudarila britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler. Hitro se je pokazala razlika med tistimi, ki so temu področju več pozornosti namenjali že prej, in tistimi, ki niso. Velika Britanija se je s kibernetsko varnostjo začela ukvarjati pravočasno, prav nihče pa ni storil toliko, da ne bi mogel še več, je poudarila.

Da kibernetska varnost postaja vse pomembnejši globalni izziv, se je strinjal tudi nacionalni koordinator za zunanje vidike digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti, veleposlanik Tadej Rupel. Slovenija je po njegovih besedah v zadnjih letih to področje intenzivno krepila, tudi s strategijo kibernetske varnosti. "S temi ukrepi lahko med drugim zagotovimo nemoteno poslovanje podjetij in delovanje javnih storitev," je poudaril.

Nekaj rešitev za odvračanje kibernetskih groženj sta predstavila Andrew Tsonchev iz britanskega podjetja Darktrace in Simon Simčič iz slovenskega podjetja SRC. Kot je poudaril slednji, se ključni izzivi na področju kibernetske varnosti v primerjavi s predkoronskim obdobjem niso veliko spremenili, se pa pojavljajo bistveno pogosteje.

Da je koronavirusno obdobje le okrepilo obstoječa tveganja v kibernetskem prostoru, so se strinjali tudi sodelujoči na okrogli mizi. Samo Kumar iz IBM Slovenija je pozval k izobraževanju in ozaveščanju uporabnikov, da bodo sami preprečili nastanek šibkih točk, kjer bi napadalci lažje udarili.

K ozaveščanju je pozval tudi direktor Uprave za informacijsko varnost RS Uroš Svete. Nujno je tudi zagotoviti varne platforme z ustreznim šifriranjem, ki lahko ščitijo najrazličnejše uporabnike, je dejal.

Ferenc Biro iz družbe PricewaterhouseCoopers je opozoril, da nekatera podjetja zmotno menijo, da so za kibernetsko varnost naredila dovolj. "Vendar pa napadov ni le več, temveč so tudi bolj napredni. Eno leto stara rešitev tako morda ni več rešitev," je dejal.

Nekaj konkretnih ukrepov na področju kibernetske varnosti so predstavili član uprave Nove KBM Aytac Aydin, direktor premoženjskih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav Peter Filip Jakopič in direktor za poslovni trg pri Telekomu Slovenije Primož Kučič. Strinjali so se, da so njihova podjetja v boju proti kibernetskim grožnjam uspešna zato, ker so ukrepe sprejela pravočasno. Pravočasno so se pripravila tudi na delo na daljavo, saj so na ta način zaposleni bolj ali manj pogosto delali že pred pojavom covida-19.