STAznanost

Študija: Izpusti ogljika letos upadli za rekordnih sedem odstotkov

Pariz, 12. decembra - Izpusti ogljika bodo na globalni ravni letos v primerjavi z lanskim letom upadli za rekordnih sedem odstotkov, je pokazala redna študija okoljevarstvene organizacije Global Carbon Project. Razlog je pandemija covida-19, ki je ohromila svet in njegove najpomembnejše onesnaževalce, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zmanjšanje izpustov je organizacija ocenila na 2,4 milijarde ton, kar je 1,5 milijarde ton več kot ob koncu druge svetovne vojne in 1,9 milijarde ton več kot med svetovno finančno krizo leta 2009.

Mednarodna ekipa raziskovalcev, ki je pripravila študijo, je izračunala, da bodo skupni izpusti iz naslova fosilnih goriv in industrije letos dosegli okoli 34 milijard ton ekvivalenta ogljikovega dioksida, kar je še vedno precejšen delež "rezerve", ki jo Zemlja še ima.

Izpusti ogljika so najbolj upadli v ZDA (za 12 odstotkov) in EU (za 11 odstotkov). Kitajska je medtem po navedbah raziskovalcev izjemno pospešila gospodarsko okrevanje po spomladanskem valu okužb in bo k letošnjemu zmanjšanju izpustov prispevala le 1,7 odstotka.

Gledano po sektorjih je največ prispeval letalski promet s 40-odstotnim zmanjšanjem, sledi cestni promet z desetodstotnim. Veliko je bilo tudi zmanjšanje izpustov iz industrije, ki je v nekaterih državah doseglo 30 odstotkov.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da se bodo izpusti po začetku okrevanja globalnega gospodarstva hitro spet povečali. "Počasno ponovno rast je že opaziti," je za AFP dejala klimatologinja Corinne Le Quere z Univerze Vzhodne Anglije.

Zmanjšanje izpustov so sicer nedavno napovedali voditelji članic EU, ki so dosegli dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov glede na leto 1990.