STAznanost

Lani padec izpustov toplogrednih plinov iz evropskih obratov

Koebenhavn, 14. decembra - Izpusti škodljivih toplogrednih plinov iz evropskih obratov, ki so zajeti v sistem za trgovanje z emisijami, so se lani v primerjavi s predlani zmanjšali za 9,1 odstotka na 1530 megaton ekvivalenta ogljikovega dioksida, je sporočila Evropska agencija za okolje (EEA). Gre za največje zmanjšanje od leta 2009.

EEA navaja, da so bili izpusti lani v primerjavi z letom 2005 manjši za 35 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem strokovnjaki pa izpostavljajo, da bo treba trend za dosego cilja podnebne nevtralnosti leta 2050 nadaljevati.

Izpusti iz letalskega sektorja so se lani v primerjavi z letom 2018 medtem povečali za odstotek, predvsem na račun večjega povpraševanja po letih.

Skupno zmanjšanje škodljivih izpustov iz evropskih elektrarn in tovarn pa gre na račun preusmeritve pridobivanja električne energije od premoga k obnovljivim virom energije, kot sta vetrna ali sončna energija, pa tudi prehoda na zemeljski plin, ki je sicer fosilno gorivo, a pri izgorevanju proizvede manj ogljikovega dioksida kot premog.

Po ocenah EEA gre energetski sistem EU v pravo smer. Dodatnih korakov pri razogljičenju sistema se nadejajo letos, ko se zaradi koronske krize pričakuje nadaljnji upad škodljivih izpustov.