STAznanost
Medicina in zdravje

Sledilnik z nasveti, kako praznike preživeti varno in v dobri družbi

Ljubljana, 15. decembra - Medsebojna druženja predstavljajo pomemben vidik bližajočih se božično-novoletnih praznikov. A ker lahko druženje v času epidemije koronavirusa resno ogrozi naše zdravje, je ekipa Sledilnika pripravila nekaj praktičnih nasvetov, kako praznike preživeti varno in v dobri družbi. Med drugim svetujejo oblikovanje družabnega mehurčka.

Pri Sledilniku so sicer opozorili, da se omejitve spreminjajo, zato ne morejo zagotoviti, da bodo nasveti vedno skladni s predpisi. So pa ob tem zagotovili, da so po njihovih najboljših močeh in znanjih skladni s spoznanji, kako se virus prenaša in kaj lahko glede tega storimo, da zamejimo njegovo širjenje.

Med drugim svetujejo, da se druženja letos prihrani le za najožji krog oziroma, da se za to obdobje oblikuje varen krog ljudi, t. i. družabni mehurček. "To pomeni, da se z izbranimi prijatelji in družino pogovorimo in skupaj odločimo, da se bomo pred napovedanim druženjem srečevali samo in izključno znotraj svojega osnovnega kroga ljudi," so zapisali. Pri tem opozarjajo, da je čas za oblikovanje takega mehurčka zdaj - dva tedna pred prazniki.

Ves ta čas je potrebno biti tudi posebej pozoren na morebitne okužbe. Najbolj pogosti simptomi okužbe s koronavirusom so vročina, kašelj, splošna utrujenost in izguba vonja ter okusa.

Pri Sledilniku poudarjajo, da če v času pred praznovanji zaznamo simptome okužbe, moramo spremeniti svoje načrte, se izogniti kakršnemu koli druženju in poklicati osebno zdravnico ali zdravnika ter se naročiti na testiranje. Kot izpostavljajo, je PCR test bolj zanesljiv kot antigenski. A pri obeh negativni rezultat pomeni le, da virus ni bil zaznan na tisti dan in uro, ko smo izvedli testiranje.

"Zato je v primeru antigenskega testa, ki poda rezultate v pol ure, tega najboljše izvesti tik (torej uro ali manj) pred srečanjem in v času med testom in srečanjem ostati v izolaciji svojega ožjega kroga. Tudi v primeru PCR testa se poskusimo udeležiti testiranja čim bližje času druženja," svetuje ekipa Sledilnika.

Druženja odsvetujejo tudi v primeru, da je bil rezultat testa negativen, a imamo simptome prehladnega obolenja. Oba testa imata namreč odstotek lažno negativnih testov.

Kar se tiče samih oblik druženja je najbolj varno in priporočljivo seveda druženja preko spleta. Čestita si lahko tudi z balkona na balkon in dvorišča na dvorišče.

Nizko tveganje predstavljajo stiki s čim manjšim številom različnih oseb in gospodinjstev, najbolje zunaj. Pri tem se ne sme pozabiti na maske in upoštevanje varnostne razdalje. Vsaka oseba naj pri tem uporablja svoj kozarec in pribor, prevoz pa naj si delimo samo z ljudmi iz lastnega gospodinjstva.

Srednje tveganje predstavlja srečevanje z več osebami iz različnih gospodinjstev in brez predhodnega zmanjšanja stikov na minimum. Še posebej, če to ne poteka zunaj, temveč za isto mizo in brez nošenja mask in upoštevanja razdalje. Pri tem namreč lahko pride do izločanja več kapljic in izdihanega zraka v zrak, ki si ga delimo z drugimi. S tem pa lahko prisotne okužimo ali pa se okužimo sami, opozarjajo.

Najvišje tveganje sicer predstavljajo stiki z veliko ljudmi iz različnih gospodinjstev v zaprtih slabo prezračenih prostorih brez sledenja priporočilom.

Pri Sledilniku pa obenem svetujejo pisanje dnevnika druženja v času novoletnih praznikov. Ta je lahko ključen za morebitno hitro obveščanje ljudi, če je prišlo do okužbe.