STAznanost

Letošnji Dan ARRS o temah, povezanih s pandemijo covida-19

Ljubljana, 16. decembra - V organizaciji Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS(ARRS) bo popoldne potekal virtualni nacionalni dogodek Dan ARRS 2020: Podpiramo odličnost. Letošnji dogodek bo vsebinsko posvečen obravnavi aktualnih tematik, povezanih s pandemijo bolezni covid-19.

Uvodni del dogodka bo namenjen obravnavi temeljnih vprašanj delovanja in vizije ARRS ter njene vloge v razvoju slovenske znanosti. O tem bodo na okrogli mizi razpravljali direktor ARRS Robert Repnik, predsednik Znanstvenega sveta ARRS Peter Križan ter predsednica Upravnega odbora ARRS Jana Kolar.

Osrednji panelni del dogodka pa bo namenjen aktualni tematiki pandemije covida-19. V panelni razpravi bodo sodelovali profesor in predstojnik Katedre za elektroniko ter vodja Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL) Marko Topič, profesorica in vodja Laboratorija za diagnostiko zoonoz in laboratorij WHO na Medicinski fakulteti UL Tatjana Avšič Županc ter vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu in profesor na UL Roman Jerala.

V sklop Dneva ARRS bo v virtualni obliki potekal tudi slavnostni sprejem nove generacije mladih raziskovalk in raziskovalcev. Mlade raziskovalke in raziskovalce bo nagovorila slavnostna govornica ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Že devetič bodo v sklopu Dneva ARRS izvedli tudi projekt promocije znanosti ARRS Odlični v znanosti, v okviru katerega bodo predstavili najvidnejše raziskovalne dosežke leta s področij vseh znanstvenih ved. Letos je bilo v izbor dosežkov Odlični v znanosti 2020 izbranih 21 projektov.

Dogodek Dan ARRS 2020: Podpiramo odličnost poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.