STAznanost

Petina sveta bo leta 2021 brez cepiva proti covidu-19

Washington, 16. decembra - Vsaj petina svetovnega prebivalstva bo najverjetneje še vse do leta 2022 ostala brez dostopa do cepiva proti covidu-19, ker so si ga že rezervirale bogatejše države, ugotavlja študija raziskovalcev ameriške univerze Johns Hopkins. Rezervirana je že več kot polovica proizvodnih zmogljivosti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V upanju, da bi se pandemija covida-19 čimprej končala, so v Veliki Britaniji, ZDA in tudi Združenih arabskih emiratih že začeli s cepljenjem prebivalstva. Da bi si zagotovile dostop do vsaj enega cepiva, pa so mnoge države pohitele z rezervacijami že med njegovim razvojem. Številne so si rezervirale cepiva več različnih proizvajalcev.

Bogatejše države, v katerih živi zgolj 14 odstotkov svetovnega prebivalstva, so že zakupile več kot polovico predvidene proizvodnje cepiv 13 glavnih proizvajalcev za prihodnje leto. Revnejše države pa bi tako lahko ostale brez odmerkov.

Četudi bi vsi farmacevti uspeli razviti učinkovita in varna cepiva proti covidu-19 in če bi uporabili maksimalne proizvodne zmogljivosti, bi še vedno petina svetovnega prebivalstva ostala brez dostopa do cepiv vse do leta 2022, ugotavljajo raziskovalci z Johnsa Hopkinsa.

V študiji, ki so jo objavili v britanski znanstveni medicinski reviji BMJ, so preučili uradne podatke do sredine novembra in ugotovili, da je rezerviranih že 7,48 milijarde doz, kar ustreza za približno 3,76 milijarde imunizacijskih ciklov, saj večina cepiv za visoko učinkovitost potrebuje dva odmerka. Maksimalne skupne proizvodne zmogljivosti za leto 2021 pa ocenjujejo na 5,96 milijarde cepljenj z dvema odmerkoma.

V študiji so tudi ocenili, da bodo revnejše in manj bogate države morda lahko prišle do 40 odstotkov cepiv, vendar pa bo odvisno, kako bodo bogatejše države pripravljene deliti, kar so same naročile.

Kanada je na primer naročila približno štiri doze na prebivalca. ZDA so rezervirale za eno cepljenje s po dvema odmerkoma, medtem ko je npr. Indonezija rezervirala manj kot en imunizacijski ciklus na dva prebivalca, še navaja dpa.