STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V spletnem pogovoru o tem, kje je robotika danes in kam se premika

Ljubljana, 17. decembra - Misli o avtomatizaciji in navsezadnje tudi robotiki segajo daleč v zgodovino, a sama beseda robot je letos dopolnila šele 100 let, prvi razmah pa je robotika doživela šele z robotom Unimate v 50. letih minulega stoletja. Danes so industrijski roboti nekaj povsem običajnega. Ta tema bo v središču današnjega spletnega pogovora portala STAznanost.

Besedo robot je v drami R. U. R. (Rossumovi Univerzální Roboti) prvič zapisal češki avtor Karel Čapek pred 100 leti. Izvira iz češkega jezika, v katerem robota pomeni prisilno delo.

Takrat roboti še niso obstajali, kot je za STA pojasnil avtor razstave Robot.si v Tehniškem muzeju Slovenije Orest Jarh, robota namreč odlikuje zmožnost izvajanja dejanj ali zaporedij dejanj, ki jih kontrolira računalnik, hkrati pa mora biti zmožen opravljati vsaj tri med seboj neodvisne načine gibanja.

Razvoj robotov je tako sovpadel z razvojem računalnikov po drugi svetovni vojni, prelomnico pa predstavlja omenjeni robot Unimate, ki sta ga v 1950. letih razvila Joe Engelberger in George Devol, delo pa je našel v tovarni General Motors leta 1961.

Odtlej je robotika več kot odlično našla svoje mesto v industriji, zadnja leta pa se robotika vse bolj povezuje tudi z umetno inteligenco, kar seveda sproža tudi etična in družbena vprašanja.

O tem, kako je potekal razvoj robotike v Sloveniji in po svetu, kaj se v svetu robotike in umetne inteligence dogaja danes ter kaj so naslednji koraki, bodo danes spregovorili udeleženci spletnega pogovora v okviru projekta STAznanost z naslovom "Robotika in umetna inteligenca - kje smo in kam gremo?"

V pogovoru, ki ga bo ob 16.30 mogoče spremljati na https://vzivo.sta.si/, bodo sodelovali Orest Jarh iz Tehniškega muzeja Slovenije, Marko Munih s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Aleš Ude z Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan in Marko Grobelnik z Odseka za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan.