STAznanost

V energetiki po epidemiji pričakujejo hiter razvoj zelenih tehnologij

Ljubljana, 17. decembra - Epidemija covida-19 je spremenila ustaljene vzorce dela v energetiki. Nanjo so se odzvali z večjo digitalizacijo in delom od doma, vodilni v energetiki pa pričakujejo, da se bo to deloma obdržalo tudi v prihodnje. Epidemiji bo sledil tudi hiter razvoj in napredek zelenih tehnologij, so ugotavljali na virtualnem srečanju na Inovacija energetike '20.

Generalni direktor Gen energije Martin Novšak je na okrogli mizi v organizaciji družbe Prosperia dejal, da v družbi upajo, da bo epidemija dala zagon zelenim naložbam. Izpusti toplogrednih plinov so na globalni ravni zaradi zaustavitve javnega življenja in počasnejše gospodarske aktivnosti namreč letos upadli za sedem odstotkov, kar je dobro izhodišče za napredek. Vendar pa bodo za to, kot je izpostavil, nujna dovolj obsežna finančna vlaganja.

Direktor Siemens Energy Aleš Prešern se je strinjal, da je treba krizo izkoristit kot priložnost, padec emisij pa mora biti spodbuda za nadaljnji razvoj. Pri tem kot enega večjih izzivov vidi sodelovanje. "Enostavno bo treba preseči okvire in stvari pogledati v širšem kontekstu. Energetika v Sloveniji ima potencial za sodelovanje, ki ga je treba okrepiti. Veliko možnosti je na voljo dala tudi EU," je dejal.

Ocenil je, da se je z epidemijo nepovratno spremenil koncept prisotnosti v skupnih prostorih. Pričakuje, da se bo posledično spremenil princip, kako bomo v prihodnje razporejali svoj čas, kako bomo delali od doma.

Posledice epidemije so občutili tudi v Petrolu. Zaznali so bistven upad prodaje klasičnih produktov nafte in energentov, medtem ko na področju električne energije in energetskih obnov padca ni bilo, je dejal član uprave Petrola Jože Bajuk. Občutno pa je naraslo brezstično plačevanje ob točenju goriva.

"Spremembe v energetiki bodo eksponentne in že to bo od nas terjalo drugačen pristop," je dejal. Rezultat Petrola sicer še vedno bistveno temelji na nafti in naftnih derivatih, vprašanje pa je, kako inovativni bodo pri ponudbi "novega energetskega miksa" v prihodnje.

Kriza je podjetja tudi prisilila, da storijo odločnejši napredek pri uporabi digitalnih tehnologij. "Mislim, da smo storili vsaj petletni korak na tem področju, smo pa imeli na srečo vsaj opremo, da smo lahko prešli na delo od doma. Verjetno nikoli ne bo več tako, kot je bilo. Zato bo treba te inovacije uporabiti tudi v prihodnjem življenju in delu," je dejal Novšak. Po njegovih besedah je trenutna kriza zelo specifična, posebno bo tudi okrevanje, veliko priložnost pa bo to pomenilo za zeleno transformacijo.

"Ugotovili smo, da je veliko procesov mogoče avtomatizirati, in to bo na daljši rok gotovo vplivalo na strukturo zaposlenih. Tu ni vprašanje, ali imamo preveč ali premalo zaposlenih, v prihodnjih petih letih se bo najbrž spremenila predvsem struktura zaposlenih," je ob tem dodal Bajuk.