STAznanost

V palači De Belli bo nove prostore dobil ZRS Koper

Koper, 19. decembra - Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper bi se lahko do leta 2023 iz sedanjega naslova preselilo v palačo De Belli. Direktor ZRS Rado Pišot po novem letu pričakuje prenos stavbne pravice, kar bo omogočilo nadaljnje aktivnosti za celovito prenovo stavbe. Že leta 2021 pa naj bi ZRS Koper del svojih dejavnosti umestil v t.i. borilnico.

ZRS Koper je v četrt stoletja delovanja zrasel do te mere, da nujno potrebuje nove prostore, je za STA pojasnil Pišot. Po drugi strani mu je bilo tudi kot Koprčanu zadnja leta težko gledati, kako propada palača De Belli, ki je najstarejša renesančna palača v mestu.

Že pred časom so se začeli pogovori s koprsko občino o tem, kaj narediti z omenjeno palačo, pred skoraj pol leta pa so dorekli, da bi bilo vanjo smiselno umestiti znanstveno-raziskovalno dejavnost. V palačo De Belli bi po prenovi tako na dobrih 1300 kvadratnih metrih prostorov umestili upravo ZRS Koper ter šest od osmih inštitutov.

Pišot noče imeti palače "na lagerju", zato je v interesu ZRS, da pridobijo stavbno pravico tudi s klavzulo, da v določenem roku tudi začnejo z deli. Direktor ZRS Koper si namreč ne želi, da bi palača končala kot "še en spomenik propadli kulturi, kot jih imamo v Kopru že veliko".

Prvi korak bo prenos stavbne pravice z občine na državo, do česar bi po Pišotovih besedah lahko prišlo kmalu po novem letu. To bi jim omogočilo nadaljevanje projekta prenove palače, katere vrednost je ocenjena na 2,5 milijona evrov. Do pol milijona evrov hipotekarnega kredita bi pridobili na račun aktualnega sedeža središča na Garibaldijevi 1, medtem ko bi po prenosu stavbne pravice lahko kandidirali za sredstva iz naslova kulturnega tolarja ter iz razpisov doma in v tujini. Prav tako si obetajo tudi kohezijska sredstva.

Na ZRS Koper so v stalnem stiku z ministrstvom za kulturo, pridobili so tudi predhodno mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Med drugim so pripravili idejno zasnovo in razporeditev zaposlenih po novih prostorih, opis potrebnih del in prvotno oceno investicije. V zvezi s tem so bili v stiku tako z zavodom za gradbeništvo kot zavodom za varstvo kulturne dediščine, v kratkem pa pričakujejo še razgovor s predstavniki ministrstva.

Če se bodo zadeve odvile po optimalnem scenariju, bi po Pišotovih besedah v prihodnjem letu lahko pridobili vso potrebno dokumentacijo ter ob zaključeni finančni konstrukciji tudi že začeli z deli. Posledično bi se upravno-administrativni in kabinetni del ZRS Koper na nov naslov lahko vselil v letu 2023.

Precej bliže realizaciji pa je prenova t.i. borilnice, kot je tudi znana palača Baseggio, kamor bi ZRS Koper umestil center za beneško zgodovino in del knjižnice. Kot je navedel Pišot, imajo v rokah že vse potrebne papirje, za manjkajoča dela pa bi potrebovali le nekaj mesecev. Tako ocenjuje, da bi to naložbo lahko spravili pod streho že v prihodnjem letu.