STAznanost

Na dan zimskega solsticija po več sto letih poravnana Jupiter in Saturn

Maribor, 18. decembra - Na dan letošnjega zimskega solsticija, torej v ponedeljek, bomo priča izjemnemu astronomskemu pojavu, ki se je nazadnje zgodil pred več sto leti. Gre za t.i. veliko konjunkcijo, ko bosta na nebu poravnana planeta Jupiter in Saturn. To pomeni, da bosta največja planeta v našem osončju na videz tako blizu, kot nista bila že od leta 1623.

Ljubljana.
Na dan letošnjega zimskega solsticija bosta na nebu poravnana planeta Jupiter in Saturn.
Foto: Fakulteta za matematiko in fiziko

"To bo najmanjša navidezna razdalja teh planetov od leta 1623, naslednja podobna konjunkcija pa bo marca 2080. Tako da gre res za pojav, ki ga nekateri v naši generaciji ne bomo imeli več priložnosti opazovati," je za STA povedal Igor Žiberna iz Astronomskega društva Orion.

Konjunkcija planetov je pojav, ko lahko opazujemo dva ali več planetov blizu skupaj na nebu. V ponedeljek bosta Jupiter in Saturn le šest ločnih minut vsaksebi, kar je petkrat manj kot je navidezni premer Lune, pojasnjuje Janez Kos z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Pojav bo po Žibernovih besedah viden tudi s prostim očesom, in sicer v ponedeljek zvečer na jugozahodnem delu neba nizko nad obzorjem. Zato je za opazovanje dobro izbrati kraj, ki nima večjih ovir na jugozahodu.

V večernem mraku, nekje okoli 17. ure, bo najprej viden Jupiter, potem pa v njegovi neposredni bližini še Saturn. Če si pomagamo z običajnim daljnogledom, bomo po besedah Žiberne lahko videli še vse štiri Jupitrove lune, dve od teh bosta prav tako izjemno blizu skupaj. S teleskopom pa je mogoče občudovati poleg Saturnovega obroča še nekatere svetlejše Saturnove lune. "To bo vse v istem zornem polju, kar bo dalo opazovanju še poseben draž," je dodal.

Vidljivost je seveda odvisna od vremena, a ker sta Jupiter in Saturn zelo svetla planeta, ju najverjetneje ne bo težko prepoznati. "Planeta sta na nebu tesno skupaj tudi več dni pred in po najtesnejšem srečanju, ki bo v ponedeljek 21. decembra. Opazujemo ju lahko zvečer od sončnega zahoda do okoli ure in pol po sončnem zahodu nizko nad jugozahodnim obzorjem," je pojasnil astrofizik Kos.

Planeta sta sicer fizično kar 720 milijonov kilometrov narazen. Od nas je namreč Jupiter oddaljen 880 milijonov kilometrov, Saturn pa 1600 milijonov kilometrov.

"Nazadnje sta bila Jupiter in Saturn v tako tesnem položaju 16. julija 1623. Ker sta bila v tem času navidezno tudi blizu Sonca, ne obstaja noben zapis, da bi kdo to konjunkcijo tudi opazoval. To je bilo tudi prvič, ko bi planeta lahko hkrati opazovali skozi teleskop, ki je bil takrat šele 14 let star izum. Naslednjič bosta planeta tako tesno skupaj sredi marca 2080, vendar ju bomo iz naših krajev opazovali veliko težje in še nižje nad obzorjem kot letos. Posebej zanimiva pa bo konjunkcija leta 7541, ko bo Jupiter povsem zakril Saturn," napoveduje Kos.

"Tovrstni dogodki imajo v današnji dobi predvsem sentimentalen pomen. Tudi astronomi jih opazujemo iz lastnega veselja, uživamo v lepoti in unikatnosti pojava, za napredek znanosti pa so drugotnega pomena," je pojasnil.

Opazovanje konjunkcije Jupitra in Saturna bodo člani astronomske skupine na fakulteti za matematiko in fiziko in astronomskem observatoriju predstavili na dnevu odprtih vrat v ponedeljek ob 16. uri. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz več krajših prispevkov, med njimi bo tudi ogled observatorija ter prikaz praktične delavnice opazovanja s teleskopom.

Pojav sovpada z zimskim solsticijem oziroma Sončevim obratom, ko je dan najkrajši, noč pa najdaljša, ter se začne zima.