STAznanost

Satelit Nemo HD se po uspešnem zagonu pripravlja na tehnološke demonstracije

Ljubljana, 18. decembra - Inženirji Centra odličnosti Vesolje-SI so uspešno zaključili zagon satelita Nemo HD, ki je v začetku septembra uspešno poletel v vesolje, je danes za STA sporočil direktor centra Tomaž Rodič. Zdaj sledijo priprave na tehnološke demonstracije, s katerimi bodo pokazali prednosti slovenskih vesoljskih tehnologij.

Potem ko je satelit Nemo HD skupaj s še enim slovenskim satelitom Trisat 3. septembra po več preložitvah na raketi vesoljskega podjetja Arianespace vendarle uspešno poletel vesolje, je vse potekalo zelo gladko, je zapisal Rodič.

Že v jutru po izstrelitvi so takoj v prvem preletu zemeljske postaje v Ljubljani na svoj mikrosatelit poslali ukaz za zagon nadzornega računalnika, iz katerega so že v drugem preletu dobili prve podatke o dobrem stanju podsistemov. Sledilo je umirjanje vrtenja 65-kilogramskega satelita ter polnjenje baterij s sončnimi celicami.

Petnajst dni po izstrelitvi so dosegli dovolj zanesljivo usmerjanje satelita, da so lahko prvič varno odprli sončno zaslonko in tako 18. septembra naredili prvi posnetek s slovenskega satelita nad Slovenijo.

"Bili smo izredno veseli, ker smo videli, da je občutljiv optični sistem zdržal kritične sile in pospeške med izstrelitvijo ter da dobro deluje," je poudaril direktor centra Vesolje-SI.

Od takrat so umerjali različne senzorje, pridobivali parametre za samodejno nastavljanje fokusa ter naredili številne večspektralne in video posnetke Evrope, Severne Amerike in Azije. S tem so preizkušali procesne verige za obdelavo satelitskih posnetkov.

Danes so uspešno zaključili fazo zagona satelita, zdaj pa sledijo priprave na tehnološke demonstracije. S temi bodo pokazali prednosti slovenskih vesoljskih tehnologij za strukturne komponente satelita, visokozmogljive oddajnike za prenos podatkov z malih satelitov, sisteme za napredno vodenje satelita ter hitro obdelavo podatkov in njihovo dostavo na različne uporabniške portale, je pojasnil Rodič.

Z evropsko vesoljsko agencijo (Esa) se ravno v teh dneh dogovarjajo za testiranje novih aplikacij daljinskega zaznavanja za porečja, pametna mesta, kmetijstvo in pomorstvo s satelitom Nemo HD. "Program tehnoloških demonstracij za naslednje leto je že skoraj poln, tako da bomo primorani optimizirati prioritete," je še povedal.

Glede načrtov za prihodnost je zapisal, da se je z uspešno in mednarodno odmevno izstrelitvijo satelita v okviru pionirske SSMS odprave za male satelite močno povečala prepoznavnost njihovega vesoljskega centra v Evropi in globalno. Tu ne gre samo za njihov satelit ampak celoten nabor slovenskih tehnologij in storitev, je poudaril.

Zemeljska postaja, ki so jo razvili za Nemo HD, je zelo zanimiva tudi za astrofizikalne misije, kot je Theseus za opazovanje izbruhov gama žarkov. Za to misijo so v okviru Esinega programa Prodex že pridobili sredstva za izvedbo študije izvedljivosti, je sporočil Rodič.

Poleg tega bodo aplikaciji Voda-kje-si? za satelitski nadzor površinskih voda v Sloveniji in DriDanube za upravljanje tveganj s sušo v Podonavju, ki so ju razvili v sodelovanju z Agencijo RS za okolje (Arso), Znanstvenoraziskovalnim centrom (ZRC) SAZU in podjetjem GeoCodis, razširili na porečje Gangesa in kasneje še na druga porečja v Aziji in Afriki. Pri tem bodo sodelovali z indijskim inštitutom za tehnologije v Kanpurju.

Kot je še zapisal direktor ljubljanskega centra odličnosti, se jim veliko novih priložnosti odpira tudi v okviru Esinih programov in na novih globalnih trgih vesoljskih tehnologij. "Obeti so dobri," je sklenil.