STAznanost

V Singapurju na krožniku prvič v laboratoriju ustvarjeno meso

Singapur, 19. decembra - V Singapurju so danes v eni od restavracij svojim gostom premierno ponudili v laboratoriju ustvarjeno piščančje meso. Ustvarjalci upajo, da bi lahko na ta način zmanjšali vpliv na okolje, ki nastane pri običajni mesnopredelovalni industriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški startup Eat Just je v začetku meseca potrdil, da so njihov izdelek odobrili za prodajo v Singapurju. S tem je postal prva država na svetu, ki dovoli prodajo mesa, ustvarjenega brez trpljenja živali.

Restavracija 1880 je kot prva začela sodelovati s podjetjem in je danes svojim gostom prvič ponudila laboratorijsko ustvarjeno meso. Na premierno pogostitev so povabili mlade, stare med 14 in 18 let, ki so v preteklosti pokazali svojo zavezanost reševanju planeta.

Ustanovitelj restavracije Marc Nicholson je prepričan, da gre pri tem izdelku za revolucionaren korak k reševanju podnebnih sprememb.

Poraba mesa naj bi se v prihajajočih letih še krepila. Reja živali in mesnopredelovalna industrija pa imata velik vpliv na okolje. V laboratoriju ustvarjeno meso bi lahko predstavljalo okolju prijazno alternativo. Glede bojazni o previsokih ceni je startup zagotovil, da so napredovali pri proizvodnji in s tem znižali stroške.