STAznanost
Naravoslovje in tehnika

NIB z video podelitvijo nagrad Miroslava Zeia obeležil 60 let delovanja

Ljubljana, 21. decembra - Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) so ob 60. obletnici obstoja podelili nagrade Miroslava Zeia, poimenovane po enem od ustanoviteljev inštituta. Priznanje častni član NIB je prejel Matija Gogala, veliko nagrado za življenjsko delo je prejela Marina Dermastia, nagrado za izjemne dosežke pa Lovrenc Lipej in Jon Gutierrez Aguirre.

Priznanje častni član NIB je prejel akademik profesor Matija Gogala, ki je z dolgoletnim delom bistveno prispeval k ugledu in znanstveni odličnosti inštituta. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Gogala s svojim življenjskim delom, s katerim z vnemo nadaljuje tudi v svojih osemdesetih, v slovenski biologiji pustil trajen pečat.

Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti inštituta za leto 2020 je prejela profesorica Marina Dermastia, vrhunska in mednarodno uveljavljena znanstvenica ter redna profesorica za botaniko in biologijo celice. Nagrado je prejela za življenjsko delo na področju raziskav rastlin, pedagoškega udejstvovanja in komuniciranja znanosti.

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti inštituta za leto 2020 sta prejela raziskovalec profesor Lovrenc Lipej in raziskovalec Jon Gutierrez Aguirre.

Lovrenc Lipej je uveljavljeni raziskovalec ribjih združb ter procesov bioinvazije in tropikalizacije. Njegova znanstvena uspešnost v zadnjih petih letih je podpisana s 40 članki v revijah z dejavnikom vpliva, od tega tudi enim v reviji A'' in soavtorstvom osmih znanstvenih monografij ter poglavij v znanstvenih monografijah. Poleg tega je zelo aktiven pri prenosu znanja v prakso, saj sodeluje z več vladnimi in nevladnimi organizacijami ter različnimi podjetji. Izjemno pomemben je tudi njegov doprinos h komunikaciji znanosti z javnostjo.

Raziskovalno delo Jona Gutierreza Aguirreja pa je bilo v zadnjih petih letih vezano na različne sklope raziskav virusov. Z raziskavami se je odzval tudi na aktualne dogodke ob izbruhu bolezni covid-19. V zadnjih petih letih je objavil devet del v revijah A''. Je mentor oziroma somentor več doktorandom ter sovodi več mednarodnih in nacionalnih projektov.

Nagrade Miroslava Zeia je NIB podelil ob današnji spletni slavnostni obeležitvi 60. obletnice NIB. Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik republike Borut Pahor, častni govorec pa bivši predsednik republike ter predsednik globalnega Panela za vprašanje vode in miru Danilo Türk.

Od leta 1960, ko je bil ustanovljen, je NIB prehodil dolgo, a zanimivo pot, so zapisali na inštitutu. Danes združuje štiri raziskovalne enote s skupno 167 zaposlenimi v Ljubljani in Piranu. Sledi cilju postati vodilni center za temeljne in aplikativne raziskave bioloških ter sorodnih naravoslovnih znanosti ne samo v Sloveniji, temveč tudi v širši regiji.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so obletnico obeležili z vrsto dogodkov, vrh "vseh dogodkov pa je izid knjige Rastvejitev, prvih 1,89341556 x 109 sekund". V knjigi je skozi oči bivših direktorjev in direktorice ter današnjih raziskovalcev predstavljenih zadnjih 60 let rasti inštituta, trenutni direktor pa je predstavil pogled naprej.