STAznanost

Senat mariborske univerze ponovno o možnosti elektronskih volitev

Maribor, 22. decembra - Člani senata Univerze v Mariboru so danes ponovno razpravljali o možnosti elektronskih volitev. Te so po ocenah visokošolskega sindikata zelo problematične, rektor Zdravko Kačič pa vztraja, da v trenutnih razmerah ne gre drugače. Danes so senatorjem predstavili tehnično rešitev, ki po rektorjevih besedah dosega najvišje varnostne standarde.

Maribor, pred Univerzo v Mariboru. Izjava rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča po seji senata univerze. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, pred Univerzo v Mariboru.
Izjava rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča po seji senata univerze.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Na predhodni seji je senat univerze sprejel pravne podlage za izvedbo volitev z elektronskim glasovanjem, danes pa je soglašal tudi s predstavljeno tehnično rešitvijo. Ko bo to potrdil še upravni odbor univerze, bo odprta pot do njihove dejanske izvedbe.

Kačič je poudaril, da bodo po tej možnosti posegli le v primerih, ko ne bodo mogoče neposredne volitve. "Elektronske volitve se predvidevajo zgolj v izrednih razmerah, kot so današnje ob epidemiji," je povedal v izjavi za medije po seji senata univerze.

Pri danes predstavljeni tehnični rešitvi za izvedbo elektronskih volitev gre po njegovih besedah za rešitev, ki je uveljavljena v svetu in ima vse potrebne certifikate. "Uporablja jo veliko tujih univerz in senatorke in senatorji so prepoznali, da je to ustrezna tehnična rešitev," je dejal.

V prvi vrsti nameravajo na takšen način izvajati volitve v nazive, kasneje, če se razmere ne bodo spremenile na bolje, pa tudi druge volitve. Prihodnje leto na primer poteče mandat upravnemu odboru univerze.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) so do elektronskih volitev zelo kritični. "Kljub temu, da je bilo vodstvo univerze, posebej tudi rektor Zdravko Kačič kot oseba, odgovorna za zakonitost njenega poslovanja, večkrat izrecno opozorjeno na pasti rokohitrskega uvajanja nedomišljenih tehničnih rešitev za elektronsko glasovanje, je vztrajalo pri njihovi uvedbi. Posledice? Na nekaterih članicah (npr. filozofski fakulteti) so se že zgodile, obremenjene z dvomi o tajnosti, skladnosti z novo uredbo o varstvu podatkov in sploh legalnosti glasovanja," so pred dnevi opozorili.

Rektor vztraja, da v trenutnih razmerah nimajo druge možnosti. "Cilj je, da univerza deluje nemoteno in da organi delujejo v skladu z njihovimi mandati," je povedal.

Senat univerze je na današnji seji tudi podal predhodno mnenje k imenovanju Mihaele Koletnik za prorektorico za študijsko dejavnost univerze. Funkcijo bo nastopila v začetku prihodnjega leta, na tem mestu pa nasledila Marino Tavčar Krajnc, ki odhaja v pokoj.

Senat je potrdil tudi akcijski načrt kadrovske strategije za raziskovalce ter interventne ukrepe v zvezi z izvedbo pedagoškega procesa v študijskem letu 2020/21. Kot so sporočili z univerze, je visokošolskim učiteljem dal pristojnost, da v danih izrednih razmerah začasno prilagodijo metode poučevanja in učenja ter načine ocenjevanja.

Kačič je poudaril, da bodo takoj po novem letu, ko bo znani ukrepi vlade glede dela v visokem šolstvu, sprejeli nadaljnje ukrepe, ki bodo natančneje določili izvedbo študija v drugi polovici študijskega leta.

"Na Univerzi v Mariboru smo sicer že sedaj zastavili študijski proces tako, da se je tam, kjer je bilo le mogoče, sproti preverjalo znanje. Zaključni del pa je treba še doreči," je pojasnil.