STAznanost

V UKC Ljubljana prvič presadili pljuča bolniku z odpovedjo pljuč po covidu-19

Ljubljana, 22. decembra - Zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so pred desetimi dnevi presadili pljuča mlajšemu bolniku z dokončno odpovedjo pljuč po prebolevanju covida-19. Kot je danes povedal predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo Tomaž Štupnik, gre za prvo presaditev pljuč zaradi posledic te bolezni v Sloveniji in eno od okoli desetih na svetu.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je poseg trajal deset ur, presajena pljuča dobro delujejo, bolnikovo stanje v Centru za intenzivno terapijo pa je stabilno. Ob tem so dodali, da je bil 34-letni pacient z izjemo blage astme pred tem popolnoma zdrav in ni nikoli kadil. To je za ljubljanski center sicer že 16. letošnja presaditev pljuč.

Covid-19 povzroči pljučnico pri več kot polovici bolnikov, pri nekaterih bolnikih pa so pljuča tako hudo bolna, da potrebujejo dodatni kisik ali celo mehanično ventilacijo. Prizadeti deli pljuč si lahko po okužbi povsem opomorejo ali pa ostanejo trajno uničeni, pojasnjuje Štupnik in dodaja, da lahko bolezen v nekaterih primerih povsem uniči celotna pljuča, bolnika pa lahko reši le presaditev pljuč darovalca.

Po besedah vodje oddelka za intenzivno interno medicino Marka Noča se je bolnik sprva zdravil v eni od regionalnih bolnišnic, vendar klasično zdravljenje z umetno ventilacijo ni bilo uspešno, zato je bil k njim premeščen za izven telesni krvni obtok. Če odpove zdravljenje z umetnim predihavanjem, je namreč to edini način, s katerim lahko vzdržujemo življenje.

"Bolnik je bil skoraj mesec dni popolnoma odvisen od izven telesnega obtoka, saj je šlo za popolno odpoved pljuča. Po mesecu dni je k sreči dočakal presaditev pljuč," je dodal Noč in še enkrat več spomnil, da je covid-19 pretežno bolezen starejših, a lahko prizadene tudi mlajše bolnike.

Za presaditev pljuč so primerni samo tisti bolniki z dokončno odpovedjo, pri katerih vsi ostali organi normalno delujejo in so obenem dovolj mladi, da lahko po posegu dobro okrevajo, hkrati pa, pojasnjuje Štupnik, presaditev pri bolniku, ki je bil več tednov priključen na zunajtelesno mebransko oksigenacijo, skriva številne nevarnosti in pasti.

Bolnika zdaj po njegovih besedah čaka najtežja naloga, ki lahko traja tudi več mesecev - krepitev mišic, ki so v mesecu in pol izgubile večino svoje moči. "Najprej dihalnih, da bo bolnik lahko popolnoma samostojno zadihal, nato pa še mišic rok, nog in trupa, da se bo lahko spet vrnil v običajno življenje," je še pojasnil Štupnik.

V UKC Ljubljana so kljub kadrovskim in prostorskim težavam zaradi epidemije letos presadili že 116 organov, kar je 21 več v primerjavi z letom prej. Vodja transplantacije dejavnosti Ivan Kneževič do konca leta pričakuje še kakšno transplantacijo, ob tem pa poudarja, da vsaka presaditev zahteva poseben dogovor, saj je treba preveriti, ali imajo za prejemnika dovolj prostora in kadra.

S transplantacijsko dejavnostjo presaditve pljuč so sicer začeli konec leta 2018, medtem pa dosegli popolno samostojnost. Po besedah Kneževiča so presaditev pljuč pri bolniku s covidom-19 v svetu že opravili v nekaj primerih, a gre za posamezne primere v velikih centrih, zato so na dosežek izredno ponosni.