STAznanost

Londonski Prirodoslovni muzej predstavljen v televizijski seriji

London, 3. januarja - Prirodoslovni muzej v Londonu bo predstavljen v TV seriji z naslovom Natural History Museum: World of Wonder (Prirodoslovni muzej: Svet čudes), ki bo na ogled od januarja. Muzej, ki se ponaša z okostji kitov in dinozavrov ter redkimi fosili, vsako leto obišče več kot pet milijonov ljudi, ki pa vidijo le delček od 80 milijonov predmetov v zbirki.

Velika Britanija, London.
Londonski Prirodoslovni muzej.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Serija bo na ogled ob četrtkih zvečer od 7. januarja dalje. Spremljati jo bo mogoče na televizijskem kanalu Channel 5 ali prek videa na zahtevo (VOD) My5, navaja portal Art Daily.

Za TV serijo sta zaslužna urednica na Channel 5 Lucy Willis in produkcijsko podjetje The Garden Productions, ki je za svoje delo prejelo že več nagrad. Po besedah urednice bo oddaja odprla vrata v enega najboljših muzejev na svetu.

S kamerami bodo pokukali v zakulisje muzeja, kjer hranijo izjemne primerke in redke predmete, ki so preveč dragoceni, da bi jih lahko razstavili. Serija bo dokumentirala delo približno 300 strokovnjakov v muzeju in sledila pripravam na razstave. Prikazala bo skoraj vse kotičke Prirodoslovnega muzeja, denimo razstavne dvorane, laboratorije, prostore za slikanje in shranjevanje predmetov ter sobe za analizo.

Serija Natural History Museum: World of Wonder bo med drugim razkrila podrobnosti glede okostja sinjega kita, ki so ga v muzeju poimenovali Hope. Kustos Richard Sabin je s kemično analizo vzorcev iz okostja ugotovil, da je šlo za brejo samico.

Biologinja Selina Brace, ki raziskuje DNK, je za serijo ponovno proučila posmrtne ostanke ljudi, odkritih v jami v Somersetu. Rezultati raziskave kažejo, da so bili ti zgodnji prebivalci Velike Britanije kanibali.

Paleontologinja Susie Maidment je prvič odprla zaboj z znamenito najdbo iz Lesota in odkrila kamnino, ki bi lahko vsebovala 199 milijonov let staro lobanjo dinozavra.

Znanstvenica Caroline Smith v seriji predstavi meteorit, ki vsebuje delce, starejše od našega osončja, kustosinja Erica McAlister pa bizarne žuželke v zbirki, med njimi v poročne kostume oblečene bolhe.

TV serija bo po navedbah Art Daily med drugim predstavila še priprave na razstavo Fantastic Beasts: The Wonder of Nature.