STAznanost

Poskus na osnovi ljubiteljske znanosti za navdušence nad pridelavo fižola

Ljubljana, 4. januarja - Evropski projekt Increase, s katerim želijo ovrednotiti agrobiodiverziteto in spodbuditi uživanje in gojenje stročnic v Evropi, je decembra pričel s poskusom na osnovi ljubiteljske znanosti. Kot so sporočili s Kmetijskega inštituta, lahko v poskusu sodeluje vsakdo, ki ima polje, vrt, teraso ali balkon in se navdušuje nad pridelavo različnih sort fižola.

V okviru eksperimenta bodo udeleženci prejeli različne sorte fižola, ki jih bodo nato posejali in s pomočjo aplikacije spremljali in dokumentirali njihov razvoj s pomočjo fotografij in opisov.

Projekt Increase je evropski znanstveni in inovacijski projekt, ki vključuje 28 partnerjev z vsega sveta, združenih s ciljem ovrednotiti agrobiodiverziteto in spodbuditi uživanje in gojenje stročnic v Evropi.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, želijo z uporabo najsodobnejših pristopov zagotoviti ohranjanje, upravljanje in karakterizacijo rastlinskih genskih virov. To naj bi pripomoglo k razvoju živilske dejavnosti v smislu trajnostnih praks ter proizvodnji in porabi hrane ob hkratni zaščiti okolja, blažitvi učinkov podnebnih sprememb in spodbujanju zdravja ljudi.

Za poskus na temelju ljubiteljske znanosti so se tako odločili v skladu z načeli Evropske komisije za odprte inovacije, znanost in svet, da bi izkoristili "prednosti digitalnih tehnologij z namenom zagotavljanja večjega sodelovanja v znanosti in inovacijah na globalni ravni".

Več informacij o projektu in poskusu je na voljo na spletni strani projekta www.pulsesincrease.eu ter na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram.