STAznanost

Inženirka leta 2020 je Jasna Hengović iz podjetja Cosylab

Ljubljana, 6. januarja - Tretja prejemnica naziva Inženirka leta je postala Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab. Priznanje je prejela na slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2020, ki je danes potekala prek spleta. Na dogodku so letos prvič podelili tudi posebno priznanje za življenjsko delo, ki ga je prejela inženirka Alenka Knez.

Ljubljana.
Prejemnica priznanja za vseživljenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov inženirka Alenka Knez.
Foto: Mediade

Ljubljana.
Prejemnica naziva Inženirka leta 2020 Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab.
Foto: Andrej Križ

Jasna Hengović je razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab, kjer dela na najsodobnejših projektih. S sodelavci razvija in integrira programsko ter strojno opremo za najbolj zahtevne, natančne in napredne sisteme na svetu, kot so Iter, Esa, Cern, Alma itd. Najbolj ponosna je na razvoj programske opreme, ki omogoča bolnišnicam boljše zdravljenje raka, t. i. protonsko terapijo. Ta obeta znatno bolj učinkovito zdravljenje rakastih obolenj z manjšim negativnim vplivom na organizem kot obstoječe kemoterapije.

Kot so zapisali soorganizatorji izbora iz podjetja Mediade, Hengovićeva "s svojim radovednim in pogumnim duhom ter notranjo močjo, da prisluhne sebi, mladim predstavlja zgled in navdih". "Poleg razvoja protonske terapije navdušuje njen način razmišljanja ter predanost prenosu znanja na naslednje generacije. Ob strokovnem delu Jasna izpostavlja tudi pomen medosebnih odnosov znotraj delovnih timov. Združuje ključni komponenti dobre vzornice: izjemno strokovnost ter inovativnost in izraženo pozitivno človeško plat."

Izborne žirije Inženirke leta 2020 Jasnino zgodbo prepoznavajo "kot navdih mladim, da izzovejo stereotipe". "Da se podajo na študij, ki jih veseli. Da odkrijejo, za kaj so nadarjeni, in najdejo svoje poti do dela in inovacij, ki družbo in svet spreminjajo na bolje."

Z izborom inženirke leta, ki je bil letos že tretji po vrsti, organizatorji naslavljajo problem "nevidnosti" inženirk v družbi. Kot je na dogodku dejal glavni in odgovorni urednik revije IRT 3000, ki z družbo Mediade in drugimi partnerji soorganizira izbor, želijo za tehniške poklice navdušiti mlada dekleta, "da bodo brez sramu in nerazumevanja okolice lahko uresničile otroške sanje z inovacijami, na katere bodo vsi ponosni".

Da mladi potrebujejo vzornike, je izpostavila Inženirka leta 2019 Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Zato morajo inženirke in inženirji stopiti iz svoje cone udobja in širši javnosti predstaviti svoje zgodbe, je menila.

Poudarila je, da moramo delati na tem, da razblinimo stereotipe o moških in ženskih poklicih, ter se nadejala, da bi se vedno več žensk odločalo za tovrstne poklice in s svojim inženirskim znanjem prispevalo k razvoju sodobne družbe.

Po besedah pobudnice izbora ter direktorice Siemensa Slovenija in predsednice uprave Siemensa Hrvaška Medeje Lončar ima Slovenija po podatkih raziskave iz leta 2018 med državami Evropske unije največji delež diplomantk s področja naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike. Vendar pa to ni podatek, ki bi se ga veselili, je poudarila, saj rast vpisa na te študije in razumevanje nadarjenosti v družbi renesanso doživljata počasi. Letošnja inženirka leta in nominiranke bodo po njenem mnenju tem številkam dale pospešek.

Na prireditvi so premierno podelili tudi priznanje za vseživljenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov, ki ga je prejela inženirka Alenka Knez. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Alenka Knez "učiteljica z veliko začetnico". "Kot strojnica iz inženirske družine od nekdaj razume pomen matematike za mlade, vpliv na razvoj talentov in povezavo s šolskim učenjem. Njena vrednota 'vse se da' in sistematičnost dela sta bili opaženi že med 34-letnim delom v Srednji tehniški šoli v Trbovljah. Izkušnje dela v šoli še dandanes, kot upokojena učiteljica, po izobrazbi inženirka strojništva, preliva v delovne zvezke, program Tehniške gimnazije Trbovlje in S.O.S. šolo za pomoč mladim s težavami pri matematiki. Tudi v okolju je prepoznana in je bila večkrat nagrajena za izjemno delo. Je zgled za sodobne didaktične pristope in za prenos znanja na mlade generacije učiteljev."

Letošnji razpis za Inženirko leta 2020 je sicer beležil rekordno število 53 prijav, izmed katerih so izbrali 10 nominirank. Med letošnje nominiranke so bile poleg zmagovalke uvrščene še Branka Viltužnik iz podjetja Plastika Skaza, Elizabeta Škrget iz Leka, Katja Smolič iz podjetja Iskra Pio, Lea Pilić iz podjetja LTH Castings, Monika Koroša iz Krke, Patricija Krt iz Pivovarne Laško Union, Sara Fink iz podjetja Porsche Slovenija, Saša Vrhovec Hartman iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija na ministrstvu za notranje zadeve ter Špela Bolka iz Hidrie.

Izbor je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že desetletje (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.