STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V razvoju cepiva proti covidu-19 združila moči Bayer in CureVac

Berlin, 7. januarja - V razvoju in proizvodnji cepiva proti covidu-19 sta moči združili nemški farmacevtski podjetji Bayer in CureVac. V skladu z dogovorom bo imel CureVac, ki je decembra začel tretjo fazo testiranja svojega cepiva, dostop do Bayerjevih strokovnih virov in vzpostavljene infrastrukture, sta danes sporočili podjetji.

CureVac s sedežem v nemškem mestu Tübingen že dolgo razvija svoje cepivo, sredi decembra pa je na okrog 35.000 prostovoljcih v Evropi in Latinski Ameriki začel zadnjo, tretjo fazo testiranja.

Podobno kot pri nemškem podjetju BioNTech, ki se je pri razvoju cepiva povezal z ameriškim Pfizerjem, gre za še eno manjše podjetje, ki je združilo moči s farmacevtskim velikanom.

Podjetji glede na skupno sporočilo pričakujeta, da bo dogovor olajšal dobavo več sto milijonov odmerkov cepiva po vsem svetu, ko bo to enkrat prejelo ustrezne odobritve. Finančnih pogojev dogovora podjetij nista razkrili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo podjetja CureVac temelji na podobni tehnologiji kot cepivi Pfizerja in BioNTecha ter podjetja Moderna. Gre za tehnologijo, ki uporablja informacijsko ribonukleinsko kislino (mRNK) za prenašanje navodil, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je bilo za uporabo v EU odobreno že decembra in z njim že poteka cepljenje tako v Evropi kot v več drugih državah. Modernino cepivo pa so v EU odobrili v sredo.

Kot je minuli mesec za AFP dejal prvi mož CureVaca Franz-Werner Haas, njihovo cepivo v razvoju nekoliko zaostaja za podobnimi, ga bo pa lažje shranjevati, saj ga je tri mesece mogoče hraniti pri običajnih temperaturah hladilnika.

Pfizerjevo in BioNTechovo cepivo je treba hraniti pri temperaturah okoli -70 stopinj Celzija, shranjevanje cepiva Moderne pa je mogoče šest mesecev pri do -20 stopinjah Celzija.

CureVac upa, da bo njihovo cepivo še letos na trgu. S podjetjem je pogodbo o nakupu 405 milijonov doz cepiva sklenila tudi EU.