STAznanost

Inovacijam v vesoljskem sektorju 300 milijonov evrov evropskih sredstev

Bruselj, 13. januarja - Evropska komisija in Evropski investicijski sklad sta napovedala za 300 milijonov evrov naložb v mala in srednja podjetja za podporo pionirskim inovacijam v vesoljskem sektorju. Sto milijonov evrov bo iz proračuna EU, udeležen pa bod tudi Evropski sklad za strateške naložbe, ki je glavni steber naložbenega načrta za Evropo, so sporočili iz Bruslja.

Kot so pojasnili v Evropski komisiji, se naložba nanaša na dva sklada, usmerjena v vesoljsko tehnologijo. Prvi je Orbital Ventures, ki se osredotoča na vesoljske tehnologije, vključno s spodnjim delom verige (komunikacije, kriptografija, shranjevanje in obdelava podatkov, geolokacija, opazovanje Zemlje) in zgornjim delom (vesoljska strojna oprema, materiali, elektronika, robotika, rakete, sateliti).

Drugi sklad je Primo Space, eden prvih skladov za prenos tehnologij. Osredotoča se le na vesoljske tehnologije v Evropi.

Kot je ob tem poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, je spodbujanje konkurenčnosti vesoljske industrije bistveni element za okrevanje sektorja. "Močno pozdravljam to naložbo v mala in srednja podjetja ter zagonska podjetja na področju vesoljske tehnologije, ki nas približujejo cilju digitalnega prehoda," je dodal.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel pa je izpostavila, da so te naložbe dokaz zavezanosti EU podpori podjetjem s prebojnimi idejami in tehnologijami.