STAznanost

Pahor sprejel inženirko leta in podprl ustanovitev centra za zdravljenje raka s protonsko terapijo

Ljubljana, 19. januarja - Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel inženirko leta 2020 Jasno Hengović, ki razvija programsko opremo, ki bolnišnicam omogoča zdravljenje raka s protonsko terapijo. Pahor ji je čestital in podprl načrt slovenskih inženirjev za ustanovitev centra za zdravljenje s protonsko terapijo v Sloveniji.

Pahor je Hengovićevi za prejeto priznanje čestital z besedami, da je dragocen navdih mladim dekletom in fantom, ki si želijo poklicno pot nadaljevati na področju inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih poklicev, so sporočili iz predsednikovega urada.

Obenem se je zahvalil tudi predsedniku Inženirske akademije Slovenije in direktorju podjetja Cosylab Marku Plešku ter soustanoviteljici projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inženirstvo in inovativnost, Editi Krajnović. Zahvalil se jima je za trud, ki ga skupaj s sodelavci vlagata v prepoznavnost projektov za promocijo inženirstva.

Pleško je predsedniku predstavil projekt zdravljenja raka s protonsko terapijo in ga seznanil z načrti za ustanovitev centra za zdravljenje raka s protonsko terapijo v Sloveniji. Pahor je zamisel podprl, "saj takšen način zdravljenja danes že pomembno dopolnjuje druge načine zdravljenja raka z obsevanjem in obeta bolj učinkovito zdravljenje".

Pahor je ocenil, da izbora Inženirka leta in Inženirska iskra in projekt Inženirke in inženirji bomo! mladim veliko pomenijo, saj v njih lahko vidijo navdih in najdejo mentorstvo, da sledijo svojim poklicnim sanjam. Predsednik republike je sicer od leta 2014 častni pokrovitelj tega projekta.