STAznanost

Dejstva o cepljenju: Cepljenje se priporoča vsem, starejšim od 16 let

Ljubljana, 22. januarja - Hudi zapleti zaradi covida-19 niso le grožnja starejši populaciji, ampak lahko doletijo tudi mlade. Doslej sta ob zapletih s covidom-19 v Sloveniji umrli dve osebe, stari do 35 let. Zato stroka priporoča, da se proti covidu-19 cepijo vsi, starejši od 16 let, ki nimajo, denimo, hudih alergij na kakšno sestavino cepiva.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je registrirano za starejše od 16 let, cepivo Moderne pa za starejše od 18 let. Ker otrok, pa tudi nosečnic po protokolu nikoli ne vključijo v klinične študije za registracijo cepiva, zato ni dovolj podatkov o varnosti cepiva pri njih. Otroke tako v klinično preizkušanje vključujejo šele naknadno. Zaenkrat tako velja, da lahko s tem cepivom cepijo osebe, stare 16 let in več, so navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Čeprav imajo hude zaplete zaradi covida-19 zlasti starejši, pa se lahko zgodijo tudi pri mlajši populaciji. Do zdaj sta umrli dve osebi, stari med 25 in 34 let, več kot 10 jih je umrlo v starostni skupini od 35 do 44 let, medtem ko smrtnih žrtev med mlajšimi od 25 let ni.

Predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana, kjer zdravijo najtežje bolnike s covidom-19, Marko Noč je pred mesecem opozoril, da obravnavajo tudi mlade bolnike, pri katerih zaradi imunske reakcije telesa ob prebolevanju covida-19 začnejo odpovedovati organi. Takrat so imeli na oddelku denimo moškega, rojenega leta 1986, ki je bil na zunajtelesni membranski oksigenaciji, pozneje so mu uspešno presadili pljuča.

Predstojnik interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Zlatko Fras je za STA pojasnil, da imajo tudi mlajši bolniki, ki so že preboleli covid-19, lahko dolgoročne zdravstvene težave zaradi tega. To se lahko zgodi tudi pri tistih, pri katerih bolezen ni potekala hudo oz. niso bili hospitaliziranih, pa so pozneje imeli zaplete zaradi covida-19.

Med poznejšimi zapleti zaradi covida so tudi krvni strdki oz. tromboze, ki lahko ne glede na starost bolnika povzročijo usodne zaplete, ko se pojavijo. "Med njimi so tudi mlajši, a več teh zapletov je pri ljudeh, ki so imeli že prej kronično internistično bolezen, tako da prevladujejo starejši. Ni pa to zgolj in samo starejša populacija," je dejal.

Kontraindikacija za cepljenje je tako huda alergija na sestavine cepiva, previdnost je potrebna pri dokazani anafilaktični reakciji v preteklosti.