STAznanost

Fras za STA: Covid-19 lahko dolgoročno pušča posledice na vsakem organu

pogovarjala se je Anja Gorenc

Ljubljana, 22. januarja - Predstojnik interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Zlatko Fras je za STA pojasnil, da na kliniki pogosto obravnavajo bolnike, ki imajo hude zdravstvene težave po že prebolelem covidu-19. Najpogosteje gre zaplete s krvnimi strdki, a ob tem poudarja, da lahko covid-19 dolgoročno pušča posledice na vsakem organu.

Skupina bolnikov, ki imajo zdravstvene težave po prebolelem covidu-19, je precej heterogena. Nekateri imajo že obstoječo kronično internistično bolezen in so bili zaradi covida-19 hospitalizirani. Nato pa se jim po določenem času po zaključeni hospitalizaciji poslabša osnovna kronična bolezen zaradi prebolevanja koronavirusne bolezni.

Nekateri bolniki pred covidom-19 niso imeli nobene bolezni notranjih organov in se jim je pojavila po prebolelem covidu-19. Pri teh gre predvsem za trombotične zaplete, torej krvne strdke. Nekateri bolniki pa so na interno kliniko premeščeni s covidnih oddelkov, kjer prebolijo samo okužbo, a jim pusti posledice na notranjih organih.

"Gre za cel spekter različnih bolnikov, prizadeti so različni organi, najpogosteje pljuča, srčno-žilni sistem, tudi ledvica, pogostejše so možganske kapi," pravi Fras. Povprečno bolniki zaradi zapletov po že prebolelem covidu-19 na interni kliniki preživijo okoli 10 dni.

Najpogostejši zapleti, zaradi katerih bolnike naknadno po prebolelem covidu-19 sprejmejo na interno kliniko, so s krvnimi strdki v perifernih in srčnih žilah. "Gre za neposredno prizadetost srčne mišice, ki je prisotna v dokajšnjem delu bolnikov po covidu, po nekaterih raziskavah celo pri 50 odstotkih bolnikov," pravi. Pogoste so tudi srčne aritmije, ki se pojavljajo tudi pri ljudeh, ki prej niso imeli znane srčne bolezni. Veliko bolnikov ima tudi okvare pljuč, ki se vsaj v prvem letu, kolikor poznajo to bolezen, morda pa tudi nikoli po preboleli bolezni popolnoma ne zacelijo. "Kot kaže, lahko covid-19 kot virusna bolezen dolgoročno pušča posledice na vsakem organu."

Fras pravi, da so nekateri od teh bolnikov doma preboleli covid-19 z razmeroma blagimi simptomi, pa se jim je nekaj tednov po okužbi pojavil zaplet. To se lahko zgodi tudi pri mlajših. "Ni dokončnega pravila, kar pomeni, da ne drži, da najmlajši ne bi mogli biti prizadeti tudi z najresnejšimi zapleti, saj trombotične bolezni, ko se pojavijo, lahko povzročijo usodne zaplete ne glede na starost. Več zapletov je sicer pri ljudeh, ki so imeli že prej kronično bolezen, seveda pri tem prevladujejo starejši. Ni pa to zgolj in samo pri starejši populaciji," je povedal.

Obravnavajo tudi primere vnetja več organov kot posledico neprimernega sistemskega imunskega odziva na koronavirus. Gre za tako imenovani citokinski vihar, ki je po Frasovih opozorilih sistemska bolezen in zajame celo telo, ne le pljučnih celic. Medtem pa avtoimunskih posledic, kot jih v zadnjih mesecih opažajo pri otrocih po prebolelem covidu-19, pri odraslih bolnikih zaenkrat ne opažajo.

Podatki iz literature kažejo, da naj bi vsaj 10 odstotkov bolnikov po prebolelem covidu-19 iskalo pomoč zaradi bolezni drugih organov. "Še bolj zaskrbljujoči podatki pa so, da naj bi do 75 odstotkov ljudi po prebolelem covidu-19 imelo posledice, ki trajajo več mesecev. Vključno s simptomi, ki so povezani z našim celovitim funkcioniranjem, kot so depresije, motnje koncentracije, kronična utrujenost itd.," je povedal za STA.

V hitrih ambulantah, kamor prihajajo bolniki s sumi na vensko ali arterijsko trombozo, vsak teden obravnavajo do 10 bolnikov s temi težavami po prebolelem covidu-19. Skupaj je teh bolnikov kar veliko, zanesljivo nekaj sto v Sloveniji, pravi.

Fras svetuje vsem, ki prebolijo covid-19, naj bodo v naslednjih tednih pozorni na morebitne težave z dihanjem, s srčnim utripom (neprimerni utripi, občutki aritmije) in simptome, ki so povezani s potencialno trombozo udov, kot je zatekanje, topla koža, bolečina v udih.

"V takem primeru velja čim prej poiskati pomoč zdravnika. Zaželeno bi bilo, da se najprej obrnejo na svojega osebnega zdravnika, preden pridejo na specialistično raven ali celo urgenco. Namreč če bi na kliniki obravnavali vsak tovrstni simptom, ne bi imeli možnosti za obravnavo tistih, ki so nujno potrebni pomoči," je povedal.

Bolniki z dolgotrajnimi posledicami po prebolelem covidu-19 bodo nova skupina bolnikov, ki bo izšla iz te epidemije. "Ko bomo obvladali bolezen s cepivom, se bo tudi bazen teh bolnikov zamejil in število potencialnih bolnikov z zapleti ne bo naraščalo. Zato si želimo, da bi se to zgodilo čim prej. Bodo pa ti bolniki zanesljivo dodatno breme za čakalne vrste v zdravstvu po epidemiji," je dodal.