STAznanost

Med morebitnimi dolgoročnimi zapleti covida-19 pri otrocih tudi vnetje drobnih žil

Ljubljana, 22. januarja - V UKC Ljubljana so obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom po prebolelem covidu-19, ki nastane zaradi prekomernega imunskega odziva. Prav tako so obravnavali več otrok z vnetjem drobnih žil, zaradi katerih se najpogosteje pojavijo kožni izpuščaji, skupaj s kolegi iz tujine pa preučujejo domnevno vzročno povezanost s covidom-19.

Kot navaja vodja službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo s pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tadej Avčin, gre pri večorganskem vnetnem sindromu za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvice in možgani.

Na pediatrični kliniki so do zdaj obravnavali 24 otrok s tem sindromom, vsem otrokom so v krvi našli protitelesa na novi koronavirus, kar pomeni, da so preboleli covid-19. Otroci, ki so jih obravnavali, so bili pred sindromom zdravi otroci brez kroničnih bolezni. Štirje so prebolevali covid-19 s simptomi približno mesec pred pojavom večorganskega vnetnega sindroma. Pri ostalih pa je okužba potekala brez simptomov, so jim pa naknadno potrdili okužbo na osnovi prisotnosti protiteles.

Večorganski vnetni sindrom je trenutno v Sloveniji najpogostejša imunsko posredovana nenalezljiva vnetna bolezen pri otrocih. Zaradi bolezni ponavadi v bolnišnici ostanejo približno 14 dni.

Pojavi se med dvema in šestimi tedni po preboleli okužbi z novim koronavirusom. "Podatkov glede dolgotrajnega poteka in možnosti ponovitve trenutno še nimamo. Po podatkih iz literature je smrtnost pri tem sindromu 1,5-odstotna. Med našimi bolniki so bili trije zdravljeni v intenzivni terapiji, pri vseh bolnikih smo uspeli doseči umiritev vnetja, dolgoročne posledice pa bomo lahko ocenili šest mesecev od začetka bolezni," navaja Avčin. Pri dolgoročnih posledicah gre za okvare srca.

Pri vnetju drobnih žil, povezanem s covidom-19, pa se najpogosteje pojavijo kožni izpuščaji, redkeje zapleti na drugih organskih sistemih. Vnetje drobnih žil so ugotovili pri 14 otrocih, petina jih je imela protitelesa na novi koronavirus v krvi. "Teh izpuščajev prej nismo opažali in skupaj s kolegi iz tujine preučujemo domnevno vzročno povezanost. Za oceno, ali gre za ponavljajočo bolezen, je trenutno premalo podatkov in so potrebne nadaljnje raziskave," navaja Avčin.

Pri eni bolnici, pri kateri so po preboleli okužbi z novim koronavirusom v krvi našli protitelesa, pa je prišlo do kožnega izpuščaja, odmrtja dela kosti in arterijske hipertenzije.