STAznanost

Jerala: Poseben PCR test zazna genske mutacije, značilne za kužnejše seve, ne pa tudi specifičnega seva

Ljubljana, 25. januarja - Angleški sev novega koronavirusa v Sloveniji te dni iščejo tudi s posebnimi PCR testi, ki hkrati ugotavljajo tri različne genske različice virusa, med njimi tudi nove seve, za katere je značilno, da so bolj kužni, je za STA pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Za takšen test so potrebni tudi drugačni reagenti, kot za običajne PCR teste.

Prednost takšnega PCR testa je, da razmeroma hitro izvemo, ali je v vzorcu prisoten kateri od novih sevov koronavirusa, ki imajo značilno mutacijo, zaradi katere se hitreje širijo. To se lahko sicer potrdi tudi z analizo sekvenc genoma virusa, kar pa je bistveno dražja in dolgotrajnejša metoda.

Ne da pa ta posebni PCR test odgovora na to, ali gre v vzorcu z novim sevom točno za angleški, škotski, brazilski ali južnoafriški sev. Da bi to določili, bi vseeno morali izvesti analizo sekvenc genoma virusa, je pojasnil Jerala.

Tako se poleg testa nekoliko tudi razlikujejo reagenti. Po njegovih besedah takšen poseben PCR test obstaja že nekaj časa, vsaj od konca lanskega leta.

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo na novinarski konferenci povedal, da je Slovaška donirala Sloveniji 2000 teh posebnih PCR testov, poleg tega bo tudi država kupila tovrstne teste. Pristojni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so teste od Slovaške že prevzeli. Tako testirajo 10 odstotkov vseh vzorcev, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, iz vseh statističnih regij od 11. januarja naprej. Danes je Janša v DZ povedal, da se s preverjanjem vzorcev za nazaj kaže, da gre pri najmanj nekaj odstotkih teh, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, za angleški sev virusa.