STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ob 200-letnici rojstva Blaža Kocena priložnostna pošta znamka

Šentjur, 25. januarja - Pošta Slovenije bo v petek izdala priložnostno poštno znamko v seriji Znamenite osebnosti, s katero bo obeležila 200-letnico rojstva geografa in kartografa Blaža Kocena. Nominalna vrednost znamke bo 0,82 evra. Znamko je oblikoval Borut Bončina, izšla bo v poli 25 znamk in nakladi 40.000 znamk. V prodaji bo do konca februarja.

Pošta bo izdala tudi ovitek prvega dne in žig prvega dne, ki bo v uporabi na pošti 3232 Ponikva, Občina Šentjur pa bo izdala maksimum karto, so danes sporočili z občine.

Šentjurska občina bo ob 200-letnici rojstva in 150-letnici Kocenove smrti pripravila več dogodkov v počastitev spomina na lik in delo znamenitega rojaka.

Izvedba dogodkov, kot so priložnostna razstava, simpozij v Ljubljani, tradicionalna Kocenova sobota na Ponikvi in številne druge aktivnosti, se bo v nadaljevanju leta prilagajala glede na epidemiološke razmere in predpisane ukrepe.

V nedeljo pa je minilo natanko 200 let od rojstva uglednega srednjeevropskega kartografa in geografa. Kocen se je rodil v kmečki družini na Hotunju pri Ponikvi v današnji občini Šentjur. V življenju je prehodil pestro in zanimivo pot od nadarjenega kmečkega fantiča, do duhovnika, gimnazijskega profesorja in na koncu enega najuglednejših šolnikov v Habsburški monarhiji. Umrl je 29. maja 1871 na Dunaju.

V Kocenovi domači vasi danes na mestu nekdanje rojstne hiše, ki so jo zaradi dotrajanosti podrli leta 1967, stoji delno rekonstruirana spominska soba, za kar gredo zasluge predvsem njegovim sorodnikom Debelakom, ki še vedno gospodarijo na njegovi nekdanji posesti. S pomočjo Turistično olepševalnega društva Ponikva je bila v njej pred dobrim desetletjem urejena spominska razstava, ob njej pa že od leta 1972 stoji spomenik.

Rojaki so na Kocenove zasluge prvič spomnili že leta 1898, ko so na nekdanji ponkovški šoli odkrili spominsko ploščo, ki se danes skupaj s Slomškovo nahaja v modernem spominskem paviljonu v vaškem središču Ponikve.

Ob 100-letnici njegovega rojstva so spominsko ploščo postavili tudi na njegovi rojstni hiši. Danes je na novi Osnovni šoli Blaža Kocena Ponikva, ki v sodelovanju s Turistično olepševalnim društvom Ponikva in Društvom učiteljev geografije že več kot desetletje organizira tradicionalno marčno Kocenovo soboto s pohodom po učni poti, ki je obogatena tudi s strokovnimi geografskimi predavanji.