STAznanost

Znani nagrajenci Univerze v Mariboru, a letos brez slovesnosti

Maribor, 29. januarja - Na Univerzi v Mariboru bi v običajnih časih na današnji dan potekala slovesnost ob rektorjevem dnevu, a je trenutni položaj zaradi epidemije novega koronavirusa ne dopušča. Kljub temu so na univerzi tudi letos izbrali in nagradili posameznike, ki so s svojim delom in dosežki pomembno prispevali k uveljavitvi in razvoju univerze.

Rektor Zdravko Kačič se jim je zahvalil za vložen trud in delo, s katerim razvijajo svojo osebnost in hkrati prispevajo k boljši družbi kot celoti. "Podeljena nagrada naj bo vzpodbuda v zavedanju, da se je za znanje potrebno potruditi," je dejal v video nagovoru.

Nagrado za vrhunske dosežke na znanstvenoraziskovalnem in izobraževalnem področju so prejeli Zvonko Balantič s fakultete za organizacijske vede, Nataša Vaupotič s fakultete za naravoslovje in matematiko, Muhamed Turkanović s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Marko Marhl s pedagoške fakultete, Nataša Mlinar Reljić s fakultete za zdravstvene vede in Selestina Gorgieva s fakultete za strojništvo.

Nagrado za vrhunske uspehe na področju sodelovanja z gospodarstvom sta prejela Zoran Novak s fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Simon Klančnik s fakultete za strojništvo. Študentom pa so bile podeljene rektorjeve nagrade, Perlachove nagrade in priznanja ter Plaketa Leona Štuklja za vidnejše dosežke na področju športa.

Senat univerze je pred dnevi podal soglasje k programu dela univerze za leto 2021, ki je temeljni dokument univerze za delovanje v tekočem letu. Prav tako so bile sprejete spremembe in dopolnitve statuta univerze, ki med drugim ukinja mandat tajnikov članic univerze. Ti tako ne bodo več imenovani za mandatno dobo štirih let, temveč bodo zaposleni za nedoločen čas.

Rektor Kačič je na torkovi seji senata univerze predstavil aktivnosti, vezane na pridobljeni projekt Athena. Z njim se Univerza v Mariboru vključuje v partnerstvo za ustanovitev Evropskih univerz. "V novem desetletju želi EU končno doseči enotni Evropski visokošolski in raziskovalni prostor, s tem da podpira dosedanje sodelovanje in spodbuja dvig tega na višjo raven - Evropske univerze. To za partnerje pobud za evropske univerze seveda ne pomeni odpoved lastni identiteti, temveč podporo pri uskladitvi skupnih organov in podpornih dejavnosti za doseganje najboljše možne izobraževalne in raziskovalne kakovosti," so za STA povedali na univerzi.

Tudi tokrat so senatorji obravnavali in potrdili dispozicije doktorskih disertacij, podana so bila tudi predhodna soglasja k izvolitvam v nazive tako visokošolskih učiteljev kot visokošolskih sodelavcev. Izvoljena sta bila nova redna profesorja, ki jih sedaj senatorji volijo z elektronskimi volitvami na daljavo, so po seji sporočili z rektorata univerze.