STAznanost

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme IJS v finalu Pandemic Response Challenge

Los Angeles, 27. januarja - Ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan (IJS) se je uvrstila v finale tekmovanja Pandemic Response Challenge, namenjenega boljšemu izkoriščanju podatkov in umetne inteligence pri oblikovanju politik za izvajanje ukrepov javne varnosti in varne dostave cepiva. Nagrada za zmagovalca znaša 500.000 ameriških dolarjev.

Ljubljana. Določanje parametrov modela za napovedovanje okužb s COVID-19 na podlagi zgodovinskih podatkov. Foto: IJS

Ljubljana.
Določanje parametrov modela za napovedovanje okužb s COVID-19 na podlagi zgodovinskih podatkov.
Foto: IJS

Sodelujoče ekipe morajo postaviti modele, ki bi predvideli prenos okužb s covid-19 v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagali ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje zdravstvenih ter gospodarskih posledic epidemije.

Neodvisna ocenjevalna komisija tekmovanja, ki ga organizirata Xprize in Cognizant, je med 104 polfinalisti iz 28 držav izbrala 48 finalistov, med katerimi je tudi ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožefa Stefana.

V prvem delu tekmovanja je skupina odseka IJS razvila model za napovedovanje hitrosti širjenja okužb glede na ukrepe za zajezitev epidemije v posameznih državah, v katerem je združila klasične epidemiološke modele SEIR in metode strojnega učenja.

Drugi del naloge morajo skupine zaključiti do 3. februarja, v njem pa morajo razviti model za določanje najbolj učinkovitih ukrepov za omejitev širjenja virusa na podlagi referenčnega napovednega modela, ki so ga dali na voljo organizatorji.

Organizatorji upajo, da bo izziv pospešil uporabo umetne inteligence in podatkov pri reševanju tako pandemije covid-19 kot tudi drugih humanitarnih izzivov.

Odsek za inteligentne sisteme IJS je v preteklosti že dosegal uspehe na mednarodnih raziskovalnih tekmovanjih. Kot del slovenske ekipe se je namreč uvrstil v finale 10-milijonskega tekmovanja Qualcomm Tricorder Xprize.