STAznanost
Medicina in zdravje

Kampanja Znanost o skrbi za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja otrok in celotne družine

Borovnica, 27. januarja - V sklopu aktivnosti mreže Preventivna platforma začenjajo preventivno kampanjo Znanost o skrbi, s katero želijo pomagati zlasti staršem in skrbnikom z nasveti, kako izboljšati telesno in duševno zdravje svojih otrok in celotne družine v času epidemije covida-19 in tudi kasneje v obdobju okrevanja po njej.

Kot so sporočili z Inštituta za raziskave in razvoj Utrip, ki je koordinator programa Preventivna platforma, je kampanja Znanost o skrbi (Science of care) del širše globalne kampanje Najprej poslušaj (Listen first) Urada OZN za droge in kriminal (UNODC).

Pripravili so vrsto gradiv, kot so video vsebine in letaki, z nasveti za starše in skrbnike, zlasti z vidika fizičnega in duševnega zdravja otrok in mladostnikov med in tudi po epidemiji. A, kot so zapisali na spletni strani platforme, so gradiva splošno uporabna in so opomnik, na kakšen način lahko starši in skrbniki pomagajo sebi in otrokom v težkih ali povsem vsakdanjih okoliščinah.

Direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip in vodja mreže Preventivna platforma Matej Košir med temami, ki so vključene v kampanjo, navaja pomen naklonjenosti, skupnih družinskih aktivnosti, aktivnega poslušanja, igre, potrpežljivosti, pohvale, telesne aktivnosti, informiranja o spletni varnosti, vsakdanjih rutin, ohranjanja aktivnosti skozi daljše obdobje, vključevanja staršev in skrbnikov v aktivnosti otrok ter družinskih pravil.

V sporočilu za javnost pojasnjujejo, da kampanja sloni izključno na dognanjih preventivne znanosti. Po besedah vodje preventivnih programov na Inštitutu Utrip Sanele Talić pa kampanja "na kratek in jasen način lepo povzema glavna sporočila tudi iz celovitega, na dokazih temelječega družinskega Programa krepitve družin, ki ga v Sloveniji izvajamo že skoraj 10 let".

Kampanjo je na globalni ravni izdatno podprla francoska vlada, širitev in promocijo gradiv kampanje pa v Sloveniji podpira ministrstvo za zdravje v sklopu programa Preventivna platforma, so še zapisali.