STAznanost

Dejstva o cepljenju: Cepljenje proti covidu-19 enako priporočljivo za doječe matere kot za tiste, ki ne dojijo

Ljubljana, 28. januarja - Doječe matere sicer niso bile vključene v tretjo fazo kliničnih študij za cepiva proti covidu-19. Vseeno pa se lahko cepijo, navajajo v UKC Ljubljana. Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je cepljenje proti covidu-19 enako priporočljivo za doječe matere kot tudi za posameznice, ki ne dojijo.

Kitajska.
Materinstvo, dojenje, dojenček.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V tretje faze kliničnih študij, katerih zaključek je potreben za registracijo cepiva, se po protokolu ne vključuje otrok, nosečnic in doječih mater. A, kot navaja ameriško združenje ginekologov, se doječim materam ne odsvetuje cepljenja, sploh če spadajo v ranljive skupine za hujši potek covida-19 ali pa so bolj izpostavljene okužbi, denimo zdravstvene delavke.

"Teoretični pomisleki glede varnosti cepljenja doječih mater ne pretehtajo dobrobiti cepljenja. Doječim materam se tako ni treba odločiti, da se ne cepijo, ali pa prekiniti dojenja zaradi cepljenja," navajajo.

Tudi strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na spletni UKC navajajo, da čeprav študij glede uporabe med dojenjem ni, ni pričakovati tveganja za dojenje.

Porodnicam, ki so zelo zgodaj po porodu, pa svetujejo, naj pred cepljenjem načrpajo mleko. "Sicer se RNK razgradi v nekaj dneh," so dodali.