STAznanost

Strokovnjaki WHO v Wuhanu začenjajo preiskavo izvora novega koronavirusa

Wuhan, 28. januarja - Skupina 13 strokovnjakov s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes v kitajskem Wuhanu končala 14-dnevno karanteno in začenja preiskavo izvora novega koronavirusa. Po poročanju kitajske državne televizije, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, naj bi preiskavo začeli v petek.

Strokovnjake, ki so nosili zaščitne maske so iz hotela, kjer so bili v karanteni, odpeljali z avtobusom. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni znano, kje in kdaj natančno bodo začeli preiskavo.

Kitajsko zunanje ministrstvo je novinarjem pojasnilo, da želi skupina strokovnjakov sodelovati na seminarjih ter izvajati tudi obiske na terenu. Po poročanju dpa naj bi opravili več pogovorov ter obiskali bolnišnice in tržnico v Wuhanu, ki velja za verjetno prvo žarišče novega virusa.

"Vesel, da smo opravili s temi 14 dnevi (...) nihče ni znorel in bili smo zelo produktivni," je tvitnil član ekipe, predsednik nevladne organizacije za preprečevanje nalezljivih bolezni EcoHealth Alliance Peter Daszak. Dpa poroča, da so člani skupine v času karantene imeli videokonference s kitajskimi kolegi.

Naloga strokovnjakov WHO je, da skupaj s kitajskimi kolegi skušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je po vsem svetu zahteval že skoraj 2,2 milijona življenj.

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska, ki je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, lani dolgo prelagala. Peking ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti tako že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem.

Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja. Po eni od teorij, ki jo je zagovarjal tudi bivši ameriški predsednik Donald Trump, pa je virus ušel iz laboratorija v Wuhanu, kjer so znanstveniki preučevali koronaviruse, kar Kitajska odločno zanika.

Med državami, ki so pozivale k preiskavi izvora pandemije, sta bili najglasnejši Avstralija in ZDA. Pri tem vztraja tudi administracija novega ameriškega predsednika Joeja Bidna. Nova tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je tako v sredo poudarila, da je nujno priti stvari do dna in ugotoviti, kako se je virus pojavil in širil po svetu.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijan je v odzivu dejal, da Kitajska upa, da ZDA lahko spoštujejo dejstva in znanost ter težko delo skupine mednarodnih strokovnjakov pod okriljem WHO. V izjavi za medije je še izrazil upanje, da bodo ZDA strokovnjakom dovolile, da delajo brez političnega vmešavanja.

Pred prihodom je ekipa WHO skušala ublažiti pričakovanja, saj da bodo sprva predvsem izmenjali stališča in ugotovitve s kitajskimi kolegi. To je namreč šele prvi obisk, v okviru katerega bodo preučili dosedanje raziskave in oblikovali načrt za naprej.