STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Izraelu našli dokaze o zgodnjem uživanju vloženih oliv

Tel Aviv, 3. februarja - Raziskovalci v Izraelu so našli dokaze, da so ljudje uživali vložene olive veliko prej, kot je veljalo doslej, so sporočili iz univerze v Haifi na severu Izraela. Med podvodnimi raziskavami so našli dve ovalni kamniti strukturi, v katerih je bilo več tisoč vloženih oliv, večina še celih in dobro konzerviranih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Najdba je okoli 4000 let starejša od dosedanjih dokazov o proizvodnji vloženih oliv, so v torek sporočili z univerze. Raziskavo so izvedli na najdišču Hishulei Carmel blizu obale Haife, ki izvira iz srednje kalkolitske dobe pred kakimi 6600 leti.

"To zadnje odkritje zaokroža verigo uporabe oljk od uporabe lesa za kurjenje, do proizvodnje olja pred okoli 7000 leti ter do našega odkritja, ko so sadež uživali," je dejal glavni raziskovalec Ehud Galili.

Raziskavo je izvedla multidisciplinarna skupina arheologov in botanikov iz enajstih raziskovalnih inštitutov iz Izraela in tujine.

"Takoj ko smo našli olive, smo videli, da so drugačne od tistih, ki jih uporabljajo pri proizvodnji olja", je povedala Dafna Langgut z univerze v Tel Avivu. Kot je pojasnila, so bile te cele, medtem ko so tiste, ki so jih uporabili za olje, zmečkane. Niso našli niti drugih ostankov, ki so značilni za proizvodnjo olja.

Obmorska lokacija je po oceni raziskovalcev omogočala dostop do potrebnih sestavin za vlaganje oliv, kot so morska sol in morska voda.