STAznanost

Cepljenje proti covidu-19 priporočljivo tudi za onkološke bolnike, ki so na aktivnem zdravljenju

Ljubljana, 3. februarja - Cepljenje proti covidu-19 z mRNK cepivom je primerno za onkološke bolnike, tudi za tiste, ki so deležni aktivnega onkološkega zdravljenja, v zadnjih priporočilih navaja Onkološki inštitut Ljubljana. Glede na pridobljeno empirično znanje namreč ne predvidevajo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki.

Cepljenje na inštitutu zagotovo priporočajo bolnikom, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju, saj pri njih v raziskavah ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov.

Glede onkoloških bolnikov, ki pa so deležni aktivnega zdravljenja, bodisi kirurškega, sistematskega ali obsevanja, sicer nimajo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni. Vendar na inštitutu v zadnjih priporočilih glede cepljenja onkoloških bolnikov poudarjajo, da glede na empirično znanje ni predvidevati drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Cepljenje zato tudi tem bolnikom priporočajo, ob tem pa opozarjajo, da je edina kontraindikacija zaznana preobčutljivost na cepiva.

Na inštitutu so še opomnili, naj se onkološki bolniki ob kakršnihkoli pomislekih zaradi zdravljenja ali sočasnih bolezni posvetujejo z osebnim zdravnikom ali lečečim onkologom. "Bolniki na visokodoznem zdravljenju in po presaditvi krvotvornih matičnih celic pa naj sledijo priporočilom hermatologov," so dodali.